Maiken Sørbye Larsen og Didrik Brenna i Åsegarden leir tar en titt oppi boksen fra kantina hvor det ligger diverse salgsvarer.

En nedlagt leir, to grensjefer og Instagram-kontoen «Mellomjakka» har en ting til felles

Bli med på et dypdykk i den militære hverdagen i isolat og karantene.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Finn deg noe produktivt, så du kan sette deg noen mål, om det er så enkelt som å få lest en bok, skriver visespesialist i Luftforsvaret, Isak Hårstad, kanskje bedre kjent som mannen bak Instagram-profilen «Mellomjakka», til Forsvarets forum.

Kontoen med 11.400 følgere legger ut humoristiske innlegg, gjerne fra en soldats perspektiv. De siste ukene har flere poster vært myntet på livet i karantene.

Se dette innlegget på Instagram

#corantene på Skjold

Et innlegg delt av @ mellomjakka

Klippene er fra Skjold leir, der 2. bataljon og Ingeniørbataljonen holder til. I begynnelsen av mars testet en soldat positivt på koronaviruset, som i etterkant er erklært som en global pandemi. Da den positive prøven kom, stengte hele Skjold leir ned, og rundt 850 personer ble satt i karantene.

På innsiden av nedstengte Skjold leir: Rapport fra seksmannsrommet

I forrige uke skrev Forsvarets forum om Åsegarden leir i Harstad kommune, som egentlig er i ferd med å avhendes fra Forsvaret. Nå huser leiren 37 soldater fra Madla, som skal tjenestegjøre ved Ramsund orlogsstasjon. Grunnen til at de 37 sitter i karantene er fordi flere kommuner i Nord-Norge, deriblant Harstad, har innført det som omtales som «søringkarantene», der de som kommer sørfra må sitte i karantene i 14 dager.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Den karantenen er også tolket i Mellomjakkas univers:

På Åsegarden leir har avdelingstillitsvalgt Maiken Sørbye Larsen vært på besøk torsdag ettermiddag. Hun bruker sin siste dag av førstegangstjenesten på å sjekke hvordan medsoldatene i karantene har det. Soldaten ser mot fredagen med vedmod.

– Jeg stortrives i jobben min, så jeg har egentlig ikke lyst til å dimme, sier Sørbye Larsen over telefon til Forsvarets forum.

Avdelingstillitsvalgt Maiken Sørbye Larsen (til høyre).

Spesiell tid å være tillitsvalgt

Hun begrunner det med at det føles spesielt viktig med tillitsvervet i disse tider, der viruset spres i samfunnet og mange av soldatene tenker på venner og familie hjemme.

På Åsegarden leir er det fire dager igjen av «søringkarantenen». Foreløpig har dagene for de 37 soldatene som kom opp med buss fra Madla hatt et par faste holdepunkter. Hver morgen og kveld sjekkes de for symtomer. Klokken 10 er det oppstilling.

– Alt av vasking skal være ferdig til klokken 12 – og det er en rutine de har laget selv, ler hun.

Eller går det i turer og joggeturer, film, TV-serier, brettspill, sjakk og kortspill.

– Jeg opplever at de er ved godt mot. Jeg ble møtt i dag av generelt positive soldater som ser hensikten med karantene. Det virker som det er et veldig inkluderende miljø innad i gruppen, forklarer hun og eksemplifiserer med at de har laget en gruppechat hvor alle får informasjon om aktiviteter.

Forsvaret sa opp Åsegarden leir i slutten av 2019, skriver Forsvarsbygg. Den er planlagt lagt ut for salg i 2020.

Mandag denne uken la Forsvarets psykiatritjeneste ut en veileder for soldater i karantene og isolat.

– Når man blir sittende litt isolert er det viktig å finne daglige rutiner. Det kan innebære alt fra faste måltider og god søvnhygiene, til å holde seg fysisk aktiv, sier major Jon Fauskanger Bjåstad, som er psykiatrispesialist, til Forsvarets forum.

Veilederen ble hengt opp på Åsegarden torsdag.

Der beskrives også en del teknikker for å ivareta daglige rutiner, holde seg i aktivitet og være sosial- alle viktige elementer i en ensformig hverdag.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Dette gjør Mellomjakkas følgere

Hårstad, som står bak Mellomjakka, har på forespørsel fra Forsvarets forum spurt sine følgere om hva de gjør ut av dagene i karantene og isolat. Dette er en liste over de største gjengangerne:

Spille: Alt fra enkle kortspill og ludo, til Call of Duty på PlayStation. Der får folk tilfredsstilt konkurranseinstinktet sitt, slår Mellomjakka fast. Selv anbefaler Mellomjakka kortspillet «Juger'n.»

Tørrdrilling: Eksempelvis på sanitetsdriller eller sluttet orden. Det holder kompetansen ved like, sier soldatene.

Trening: På rommene foregår det mye felles trening. Både pushups og løping ute er populære aktiviteter. Mellomjakka tipser om appen Fitify, der man kan hente inspirasjon til treningsøkten.

Netflix: Slappe av og se en film, eller se serie med resten på rommet. Mellomjakka anbefaler filmen «They shall not grow old» og serien «Generation Kill».

Ellers kan den populære instagrammeren melde at å se på innleggene på Mellomjakka-kontoen er et tidsfordriv flere rapporterer om. Noen sier også at de tenker på at de kunne hatt det verre, at det tross alt er bedre å være i karantene enn i felt.

– Andre ser også ut til å lære bort og dele personlige egenskaper, som for eksempel strikking, skriver Mellomjakka.

Til slutt har instagrammeren ett råd:

– Snakk med hverandre. For noen så er det å settes i karantene en «pause» og de syns det er chill. Men det kan godt hende makkeren din opplever det helt annerledes. Så ta vare på hverandre.

Sjefene: Skriver bok, vasker og skiller hverdag fra helg

Heimevern-sjef Elisabeth Michelsen testet positivt for koronaviruset, og har styrt forsvarsgrenen fra egen stue de siste ukene.

– Vær kreativ med hjemmetrening, og sett av tid til det hvis formen tillater. Skill mellom hverdag og helg. Og bruk tid sammen med familien - det er mye engasjement og fellesskap i det, er hennes tips for å fylle dagene.

Hennes kollega i Hæren, Eirik Kristoffersen, har sittet i karantene i pendlerleiligheten på Bardufoss fordi han kom sørfra. Han sier at dagene har gått veldig greit, at han har hatt god dialog med Hærstaben, fått daglige oppdateringer og saker til beslutning.

– Dagens høydepunkt var allikevel en treningstur, jeg fikk både løpt lange turer og gått på ski. Selvsagt med god avstand til andre mennesker, skriver han til Forsvarets forum, og legger til:

Hærsjef Eirik Kristoffersen

– I tillegg fikk jeg endelig ferdigstilt førsteutkastet til en bok Gyldendal forlag ba meg skrive for snart to og ett halvt år siden. Boken er nå oversendt forlaget og jeg er spent på kommentarene, planen er at den skal ut til høsten.

Sjefen har også tatt seg tid til en vårrengjøring i hybelen.

– Firmaet som skal vaske har kun vært innom en gang siden jeg ble sjef Hæren så som så mange andre her i Indre Troms må også jeg vaske selv.

Leste du denne? Hæren holder tilbake renholdspenger

Hærsjefens tips til å fylle dagene i karantene:

– Fysisk trening er aldri feil.

Også Hærens sjefssersjant har kommet med noen tips i anledning lange dager:

Powered by Labrador CMS