Nyheter

FORDØMMER PUTIN: Sør-Varanger kommunes rådhus ligger i Kirkenes. Kommunen har hatt en vennskapsavtale med russiske Petsjenga, men det er nå slutt.

Sør-Varanger kutter bånd med russisk vennskapsby

Debatten om å avslutte vennskapet mellom Sør-Varanger og Petsjenga har vært oppe flere ganger. Nå er den avsluttet.

Publisert

– Vi kan ikke ha vennskapsavtaler med kommuner som Petsjenga når ordføreren der kjører rundt med en Z på bilen sin, sier ordfører i Kirkenes Magnus Mæland (H), til Barents Observer

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Petsjenga er kjent for å huse to store krigsbrigader, den 61. Marineinfanteribrigade og 200. Motoristerte infanteribrigade. 

Brigadene har kjempet i Ukraina siden 2014 og har de siste to årene mistet tusenvis av russiske soldater. De har også drept ukrainere i ulovlig okkuperte områder. 

Sør-Varanger kommune har hatt flere vennskapskommuner i Russland. Siden 2017 har de hatt en intensjonsavtale med Murmansk. 

I april i fjor vedtok kommunestyret å si opp avtalen med Severomosk. Den gang ble avtalen med Petsjenga lagt på is. 

Nå sies den opp. 

– Det eneste et totalitært regime kan forstå er tydelighet, sier Mæland. 

– I Petsjenga trenes Putins soldater for å krige i Ukraina. Nok er nok. Vennskapsavtalen er terminert. 

Det skjedde ikke helt uten dissens. Av 25 medlemmer i kommunestyret, stemte 14 for å avslutte avtalen. Elleve stemte mot. Hele kommunestyret er imidlertid enig om en svært kraftig fordømmelse av Vladimir Putin og Russlands ulovlige krig mot Ukraina.

Sør-Varanger kommune og Petsjenga, som ligger grovt ni mil unna hverandre, har hatt tett kontakt i årene etter Sovjetunionens fall. Vennskapsavtalen har blitt fornyet jevnlig. I 2016 skulle den blant annet fremheve samarbeid mellom skoler i Sør-Varanger og Petsjenga. Powered by Labrador CMS