Nyheter

FORBEREDT: Taiwanesiske soldater forbereder et Sky Bow 3 bakke-til-luft missilsystem sør-øst i Taiwan 18. august 2022.
FORBEREDT: Taiwanesiske soldater forbereder et Sky Bow 3 bakke-til-luft missilsystem sør-øst i Taiwan 18. august 2022.

USA styrker det militære partnerskapet med Taiwan

Neste års forsvarsbudsjett for USA inkluderer flere milliarder dollar i militær bistand til Taiwan.

Publisert Sist oppdatert

Det årlige budsjettvedtaket ble fattet torsdag, men må fortsatt godkjennes av Senatet og president Joe Biden før det formelt er på plass.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I budsjettet ligger det også en godkjenning av militær bistand til Taiwan på 2 milliarder dollar – drøyt 20 milliarder kroner – årlig de neste fem årene. I tillegg får presidenten fullmakt til å gi øya ytterligere en milliard i støtte i form av opplæring eller militært utstyr fra USAs lagre.

Les også: Takker for NASAMS med Grieg-video

– Dette vil styrke det militære partnerskapet med Taiwan betraktelig, sier senator Bob Menendez, som leder utenrikskomiteen i Kongressens andrekammer.

Til sammen er det amerikanske forsvarsbudsjettet på 847 milliarder dollar – en sum som tilsvarer rundt to tredeler av det norske oljefondet.

Historien om Taiwan er en historie om motstand – om et land som tviholder på sin rett til å eksistere tross konstante invasjonstrusler. Det var etter kommunistenes seier i den kinesiske borgerkrigen at nasjonalistene flyktet til den taiwanske øyen, som de med vestlig støtte overtok etter japanske okkupanter. Siden har Kina sett på Taiwan som en frafallen provins som skal gjenforenes med fastlandet.

USAs president Joe Biden har tidligere advart Kina mot å invadere Taiwan og sagt at USA vil forsvare øya militært. Eksperter har tidligere uttalt at de tror det bil bli en krig, før eller senere.

Powered by Labrador CMS