Nyheter

HYUNDAI: Koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther er et av to alternativer når Forsvaret skal få nye stridsvogner. Her testes stridsvognen på norsk vinterføre.
HYUNDAI: Koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther er et av to alternativer når Forsvaret skal få nye stridsvogner. Her testes stridsvognen på norsk vinterføre.

Forsvarsmateriell har sendt stridsvogn-anbefaling

Saken er nå til behandling hos Forsvarsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsmateriell (FMA) sendte sin anbefaling om hvilken stridsvogn Norge bør kjøpe til Forsvarsstaben 22. november.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det opplyser FMA til Forsvarets forum.

Forsvarsstaben har behandlet saken, og sendt sin vurdering videre til Forsvarsdepartementet, sier talsperson i departementet Asgeir Spange Brekke.

Der skal departementets fagavdeling se på saken, før regjeringen tar en endelig beslutning om hvilken stridsvogn som skal erstatte tyskproduserte Leopard 2, som Hæren har brukt siden 2002.

Les også: Slik argumenterer tyskerne og sørkoreanerne for sine stridsvogner

I løpet av det siste året har Forsvarsmateriell vurdert to stridsvogner: koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og Leopard 2A7, produsert i Tyskland av Krauss-Maffei Wegmann.

Stortinget godkjente anskaffelse av nye stridsvogner i 2021. Etter planen skal leveransene starte i 2025.

En kompliserende faktor er at forsvarssjef Eirik Kristoffersen 2. november anbefalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) om å droppe å kjøpe stridsvogner. I stedet vil Kristoffersen ifølge Dagens Næringsliv at pengene skal brukes på blant annet nye helikoptere og langtrekkende presisjonsartilleri.

Les også: Forskere forbauset over forsvarssjefens timing

Gram har sagt til Forsvarets forum at regjeringen «arbeider ut ifra intensjonen om at vi skal ha stridsvogner», men vedgår at Kristoffersens anbefaling var «et krevende råd å få, helt på oppløpssiden på en anskaffelse».


Powered by Labrador CMS