Nyheter:

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under muntlig spørretime på Stortinget.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under muntlig spørretime på Stortinget.

Senterpartiet advarer mot naivitet overfor russiske og kinesiske oppkjøp i Norge

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum viste til den ferske trusselvurderingen fra PST da han tok opp tema i spørretimen på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi må sikre nasjonalt eierskap av naturressursene. Vi må ikke være naive, sier Vedum til NTB

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Naturressursene er grunnlag for den felles rikdommen vi har i Norge. Derfor må vi eie det selv.

Han viser til den ferske trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), der utenlandsk oppkjøp av eiendommer, bedrifter og naturressurser trekkes fram som en risiko for Norge.

Da trusselvurderingen ble lagt fram, viste PST-sjef Hans Sverre Sjøvold til at sikkerhetstjenesten har merket seg en del eksempler på det som kan være strategiske oppkjøp av landeiendommer fra fremmede stater.

Da Vedum presset statsminister Erna Solberg (H) på advarselen i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag, svarte statsministeren ved å vise til den nye sikkerhetsloven fra 2018.

– Med hjemmel i sikkerhetsloven er det selvfølgelig mulig for oss, basert på en sikkerhetsvurdering, å lage reguleringer knyttet til overtakelse av områder, sa Solberg.

Powered by Labrador CMS