Nyheter:

Kina sier romfartøyet Tianwen-1 har funnet sin midlertidige parkeringsbane rundt Mars i påvente av å kunne lande på den røde planeten en gang de neste månedene. Her avbildet på vei til Mars i desember.

Kinesisk romfartøy i bane rundt Mars

Kina sier romfartøyet Tianwen-1 har funnet sin midlertidige parkeringsbane rundt Mars i påvente av å kunne lande på den røde planeten en gang de neste månedene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kinesiske romorganisasjonen opplyser at fartøyet foretok en justering tidlig onsdag morgen og blir værende i den nye banen i om lag tre måneder før landingsforsøket.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kartlegge overflaten

Tiden før landing skal brukes til å kartlegge overflaten på planeten og undersøke det planlagte landingsstedet. Tianwen er tittelen på et eldgammelt dikt og kan oversettes til «jakten på sannhet».

Torsdag landet Nasas nye Mars-rover Perseverance ved et gammelt elvedelta i Jezer-krateret, som har en diameter på omtrent 49 kilometer. Der skal det samle inn prøver for å finne svar på om det noen gang har vært liv på planeten.

Les saken her: Landingen gikk etter planen for Nasas nye Mars-rover

Nylig ankom også Amal-sonden utviklet i De forente arabiske emirater Mars og går i bane rundt planeten.

Bruken av en fallskjerm, raketter og luftputer

Å lande på Mars er svært vanskelig, og en rekke romfartøy har kommet til kort. Det nyeste kinesiske forsøket inkluderer bruken av en fallskjerm, raketter og luftputer. Landingen skal etter planen skje på sletta Utopia Planitia, der USAs Viking 2 landet i 1976.

Les også: Jakten på Europas neste astronauter har startet

Visste du at Forsvarets forum har spilt inn en podkast-episode om verdensrommet?

Powered by Labrador CMS