Nyheter

DIALOG: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket fredag med Kinas statsminister.

Støre ber Kina ta tydelig standpunkt mot Ukraina-krigen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) oppfordret Kina til å ta et tydelig standpunkt i Ukraina-krigen da han snakket med Kinas statsminister Li Keqiang fredag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Kinas stemme har tyngde, med det følger ansvar. I dag hadde jeg en åpen og konstruktiv samtale med Kinas statsminister Li Keqiang. Jeg understreket at Kina bør gå klart ut mot krigen i Ukraina, til forsvar for FN-pakten og internasjonal lov, skriver Støre på Twitter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kina har ikke fordømt den russiske invasjonen av Ukraina og avsto å stemme da FNs hovedforsamling i forrige måned gjorde det.

Les også: Vil ikke svare på om norsk artilleri skal til Ukraina

— Kina, som sier de vektlegger FNs regelverk og lands rett til territoriell integritet stor betydning, har også et ansvar for å bidra til å stanse Russlands angrepskrig, sier Støre i en pressemelding.

Han mener Kinas posisjon i spørsmålet er viktig og påvirker landets globale omdømme, særlig i Europa.

Andre temaer som ble tatt på i samtalen med den kinesiske statsministeren, var klima og den økenden handelen mellom Norge og Kina. Han oppfordret også Kina til å bidra i den globale pandemikoalisjonen ACT-A, hvor Støre selv er medleder.

Les også: Putin er ikke så isolert som Vesten hevder

I tillegg snakket de om menneskerettighetsspørsmål, opplyser han.

— Jeg anerkjente Kinas tilslutning til ILO-konvensjonen om arbeidstakerrettigheter. Jeg uttrykte klart norsk bekymring for utviklingen i Xinjiang og Hongkong, sier Støre.

Powered by Labrador CMS