Nyheter

FÅR STØTTE: Nato-sjef Jens Stoltenberg var nylig gjest hos Joe Biden i Det hvite hus. Mandag er Stoltenberg vert for den amerikanske presidenten og resten av Nato-landenes ledere på alliansens toppmøte i Brussel.

Bred oppslutning om Nato

Sju av ti innbyggere i Natos medlemsland sier de ville stemt for medlemskap dersom de ble spurt. Én av ti ville stemt nei til Nato.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Støtten til forsvarsalliansen er sterkere rett før mandagens toppmøte enn den var i november i fjor. Da svarte 62 prosent – rundt seks av ti – at de ville stemt for medlemskap. 11 prosent ville den gangen stemt mot medlemskap. I en ny måling sier 71 prosent at de ville stemt «ja», mens 12 prosent ville stemt «nei». Andelen som svarer «vet ikke» har gått ned fra 27 til 17 prosent.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les mer: Solberg: – Nato kan ikke være et verdenspoliti

I Norge ville 68 prosent stemt «ja» og 22 prosent «nei», mens bare 9 prosent ikke kan bestemme seg.

Vil komme til unnsetning

Hele 83 prosent mener det transatlantiske båndet mellom Europa og Nord-Amerika er viktig, mens bare 4 prosent sier det ikke er viktig. 45 prosent mener samarbeid på tvers av Atlanteren gjør hjemlandet tryggere, og 55 prosent vil ha mer slikt samarbeid.

10 prosent mener landet deres er mindre trygt på grunn av samarbeidet, og 6 prosent vil ha mindre samarbeid.

Les også: – Avtalen med USA løfter norsk forsvarsevne

Det kollektive forsvaret er sentralt for Nato, og to av tre – 66 prosent – er enig i at landet deres bør forsvare et annet medlemsland som blir angrepet. Bare 9 prosent er negative til å stille opp for en alliert.

For Norge er tallene henholdsvis 77 og 7 prosent.

Kina og Russland

41 prosent av de spurte har et negativt syn på Russland, og like mange er negative til Kina. Henholdsvis 18 og 19 prosent sier de har et positivt syn på Russland og Kina.

Les også: Stoltenberg: – Godt møte med president Biden

Forholdet til de to landene er noe av det som skal diskuteres når lederne for de 30 Nato-landene møtes i Brussel mandag.

Powered by Labrador CMS