Nyheter

REAGERER: Næringsminister Iselin Nybø (V) reagerer på anklagene om hemmelighold i Bergen Engines-saken.

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

Et notat fra et møte om Bergen Engines-saken på Statsministerens kontor i januar har ikke blitt lagt fram for Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både statsråder og departement har hevdet at de ikke har hatt noe skriftlig fra møtet 13. januar, der de øverste sjefene for embetsverket i fire departementer deltok, skriver Bergens Tidende/E24.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Temaet for møtet var de russiske oppkjøpsplanene av motorfabrikken Bergen Engines. Etter kritikk og en omfattende offentlig debatt, ble salget senere stoppet av myndighetene av sikkerhetsårsaker.

Stortinget etterlyste dokumentasjon

Nå har BT/E24 fått innsyn i et dokument som forteller det som skjedde på møtet i januar. Dokumentet, som er en epost den øverste embetskvinnen i Nærings- og fiskeridepartementet sendte dagen etter møtet, har blitt holdt unna departementets postlister, og ble først journalført etter flere måneder. Eposten gikk til fem personer med ledende stillinger i departementet.

Les også: Marsipan og tannpuss er helt sentralt for velferd på øvelse, mener oberst Tomas Beck

Stortinget i ettertid har etterlyst skriftlig dokumentasjon om møtet i januar. På spørsmål fra BT/E24 om hvorfor departementet ikke informerte Stortinget om notatet svarer de blant annet:

«Dette er et internt notat, og det er ikke vanlig praksis at departementene oversender interne dokumenter til Stortinget. I tråd med gjeldende praksis så er det statsråden som informerer Stortinget, og det ble gjort i forbindelse med høringen 19. april.»

Næringsministeren reagerer

– Jeg reagerer på anklagene om hemmelighold, det har vært viktig for meg at Stortinget har vært godt orientert om denne saken, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en kommentar til NTB.

Hun sier at hun har informert Stortinget grundig.

Les også: – Jeg hevet våpenet og siktet mot bilen

– Først i en åpen høring, og deretter i en lukket høring, den 19. april. Stortinget har altså hatt kunnskap om innholdet som fremkommer i denne interne eposten i flere måneder nå, sier Nybø.

– Det er stor interesse for denne saken, og vi har ønsket åpenhet. Derfor fikk også mediene innsyn i departementets interne epost, etter at Stortinget var gjort kjent med dette innholdet.

Powered by Labrador CMS