Meninger

OMBUD: Thomas Norman Hansen er hovedverneombud i Forsvaret.

Jage etter kriser med lappesaker?

Forsvaret har i disse dager mottatt rapporten fra PwC om varslingssystemet. Thomas Norman Hansen, Forsvarets hovedverneombud, mener at systematisk forebygging vil bidra til at Forsvaret ikke kommer opp i nye kriser i fremtiden.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

I rapporten kommer det frem flere anbefalinger om hvordan vi bør innrette varslingsordningen, slik at vi kan håndtere sakene bedre og mer enhetlig. Det bør også nevnes at mange av forslagene fra PwC er sammenfallende med det som vernetjenesten har erfart og foreslått tidligere.

Rapporten fra PwC peker på at varslingssystemet fungerer dårlig, dette har Forsvarets ledelse erkjent. Erkjennelse er første steg i en forbedringsprosess. Når varslingssakene kom til media ble det en offentlig krise, men det var intern krise for arbeidsmiljøet og varslerne lenge før saken kom til media.

Vernetjenesten opplever at forsvarssjefen legger til rette for et godt samarbeid om arbeidsmiljøet på sitt nivå. Men nedover i avdelingene erfarer jeg at det ikke alltid er like lett å være verneombud. Dette må bli bedre. Har du ikke arbeidsmiljøet, da har du ikke folka. Og har du ikke folka, da har du ingenting.

Arbeidsmiljøloven sier at vi skal fokusere på det forebyggende arbeidet. Det er mye bedre, og mye mindre ressurskrevende å forebygge, enn å jage etter den ene krisen etter den andre med lappesaker og dyre konsulentrapporter. For å få til forebygging i Forsvaret er det utrolig viktig at vi nå forbedrer oss i det systematiske arbeidet. Systematisk risikovurdering av arbeidsmiljøet, og hvordan vi inkluderer systematisk HMS i styring og ledelse, er avgjørende for om vi får til forebygging eller ikke.

Les også: Hovedverneombudet vil ha varsling utenom sjefene

For å komme fremtidige og ukjente kriser i møte må vi først erkjenne at Forsvaret er dårlige på systematisk forebygging. Jeg understreker systematisk fordi det selvsagt jobbes godt innenfor en rekke fagområder, for eksempel operativ sikkerhet, flytrygging og så videre. Det som ikke fungerer så godt er koordinering og samkjøringen av fagområder. Vi må se på systemet som helhet. Innenfor HMS arbeidet heter forebygging «internkontroll». Det er regulert i «forskrift om systematisk helse, miljø og sikkerhetsarbeid». Dette innebærer også etterlevelse, eller «compliance» som er blitt et populært begrep som betyr å sikre at virksomheten følger gjeldende lover og regler.

Systematisk forebygging vil bidra til at Forsvaret ikke kommer opp i nye kriser i fremtiden. Det vil bidra til at vi ser problemene før de blir alvorlige og ikke minst vil det bidra til at Forsvaret har et trygt og godt arbeidsmiljø der folka trives, vil ta arbeid, og bli værende.

Powered by Labrador CMS