Nyheter:

Rødt fremmer et forslag om at soldater i Heimvernets innsatsstyrker skal få feriepenger for alle år i tjeneste. Her ser vi soldater fra Vestfold utrykningsstyrke i HV01 .

Rødt: HV-soldatene bør ha feriepenger for flere år

Partiet fremmer på Stortinget at soldater i Heimevernets innsatsstyrker skal få utbetalt feriepenger for alle årene i tjeneste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med et skriftlig svar fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

«Stortinget ber regjeringen sikre at soldatene fra Heimevernets innsatsstyrker får utbetalt feriepengene de har opptjent fra og med 2005». Det heter det i et forslag fremmet av partiet Rødt. Overfor Forsvarets forum opplyser politisk rådgiver i Rødt, Eirik Vold, at forslaget skal voteres over på Stortinget fredag 20. juni.

– Det er jo dette vi mener skulle skjedd helt fra starten, sier Lars Bugge Aarset til Forsvarets forum.

Tidligere i år vant han fram med kravet om å få utbetalt feriepenger for tjenesten i Heimevernets innsatsstyrker. Forsvaret konkluderte med at det dermed skulle utløse utbetaling av feriepenger for tre år for soldater i HVs innsatsstyrker, men ikke mer.

Feriepengekrav for tjeneste før 2016 ble ansett for å være foreldet.

Aarset er fornøyd med at Rødt støtter opp om kravet om utbetaling av feriepenger for alle år soldater i innsatsstyrkene har tjenestegjort.

Feil signal å sende

Rødt mener at det er et feil signal å sende fra regjeringen å utbetale feriepenger for tre år.

Rødt viser til en uttalelse fra arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen der han uttalte at regjeringen skulle jakte på «lønnstyvene» i norsk arbeidsliv , noe som blant annet innebærer å straffe de som ikke utbetaler «..feriepenger og ytelser som rettmessig tilhører de ansatte».

– Noe av problemet i dag er at når en ansatt stjeler penger fra kassa hos arbeidsgiveren så er det tyveri og underslag. Det er åpenbart hva man straffeforfølger. Men når en arbeidsgiver stjeler fra arbeidstakerne, så har det vist seg mye vanskeligere. Det er dette vil vi gjøre noe med, sa Røe Isaksen til nettavisen Borsen.no.

– Tilhører de ansatte

Rødt mener uttalelsen står i kontrast til behandlingen soldatene i innsatsstyrkene har opplevd i forbindelse med utbetaling av feriepenger.

«Dette medlem mener det er uholdbart at regjeringen med henvisning til foreldelse lar være å utbetale feriepenger som rettmessig tilhører de ansatte i Heimevernets innsatsstyrker», heter det videre i forslaget som Rødt skal fremme for Stortinget.

– Et prinsipielt spørsmål

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har skrevet følgende svar som en reaksjon på Rødts forslag:

– For Forsvarsdepartementet er det et prinsipielt spørsmål å avklare den rettslige statusen til frivillig personell i Heimevernets innsatsstyrker. Etter å ha blitt klaget inn for forliksrådet, tok derfor Forsvarsdepartementet ut stevning for tingretten, og anket dommen fra tingretten og lagmannsretten for å få en avklaring. Forsvarsdepartementet, som staten for øvrig, må følge foreldelsesloven. Vi skal ivareta fellesskapets midler og må derfor påse at vi behandler alle likt. Dette er grunnen til at Forsvaret utbetaler feriepenger tre år tilbake i tid, noe som er i samsvar med den alminnelige foreldelsesfristen. Foreldelsesspørsmålet er nå brakt inn for retten, og vi finner det derfor ikke naturlig å kommentere et slikt forslag fra Rødt nå.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS