Nyheter

FARTØY: Kommandoskipet USS «Mount Whitney» ble bygget i 1969. Her ser vi Kiel-ferja seilende bak det amerikanske fartøyet i 2011.
FARTØY: Kommandoskipet USS «Mount Whitney» ble bygget i 1969. Her ser vi Kiel-ferja seilende bak det amerikanske fartøyet i 2011.

52 år gammelt krigsskip til Oslo

USS «Mount Whitney» og besetningen på rundt 300 har deltatt i flere operasjoner i utlandet.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble det kjent at kommandofartøyet USS «Mount Whitney» legger til kai i Oslo tirsdag 1. juni. Med seg om bord har det en besetning på i overkant av 300, ifølge US Navy. Heimevernet og Kystvakten skal sørge for styrkebeskyttelsen av kommandofartøyet USS «Mount Whitney».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Skipet som ble bygget ved verftet Newport News Shipbuliding i Virginia i 1969, har blant annet deltatt i våpenblokaden av Libya i Middelhavet og stått for nødhjelp til Georgia da det seilte i Svartehavet under «Operation Assured Delivery» i 2008.

USS Mount Whitney

  • Ett av to fartøy i «Blue Ridge-klassen»
  • Et amfibisk kommando- og stabsfartøy.
  • Fartøyet er flaggskip for USAs sjetteflåte med ansvar for nordområdene, Atlanterhavet, Middelhavet og det vestindiske hav.
  • Fartøyet 194 meter langt og 32, 9 meter bredt
  • Fartøyet er bestykket med: to 25mm Bushmaster automatkanoner, to 20mm Phalanx-kanoner samt forsvarssystemet «Super RBOC chaff rockets»

Kilde: US Navy

Gaeta i Italia er hjemmebasen for flaggskipet i US Navys «Sixth fleet» – USAs sjette flåte. Fartøyet har vært der siden 2005. På tross av at fartøyet er over 50 år gammelt, er det forventet at USS «Mount Whitney» vil være i tjeneste fram til 2039.

Da er det 70 år siden fartøyet ble bygget.

Blir på land

På tross av sommervær og åpne ølkraner i hovedstaden, får ikke besetningen om bord lov til å være på byvandring mens fartøyet ligger til kai i Oslo.

Deler av området der fartøyet ligger til kai vil bli stengt, og det vil ikke være kontakt mellom mannskaper og norsk befolkning, heter det ifølge en pressemelding.

Årsaken til at fartøyet kommer til Oslo er for å gjennomføre mannskapsbytte og etterforsyninger.

Powered by Labrador CMS