Nyheter

USS Mount Whitney utenfor Kiel i Tyskland. Nå kommer fartøyet til Norge.
USS Mount Whitney utenfor Kiel i Tyskland. Nå kommer fartøyet til Norge.

Amerikansk marinefartøy kommer til Oslo

Heimevernet og Kystvakten skal sørge for styrkebeskyttelsen av kommandofartøyet USS «Mount Whitney».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fartøyet kommer etter planen til Oslo tirsdag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USS «Mount Whitney» har vært på Nato-øvelsen «Steadfast Defender», og skal videre til Østersjøen for øvelse «Baltops». Der deltar også flere norske fartøyer.

Årsaken til at fartøyet kommer til Oslo er for å gjennomføre mannskapsbytte og etterforsyninger.

– Økt tilstedeværelse og interesse for våre nærområder gir allierte styrker bedre kjennskap til operasjoner i norske kyst- og fjordstrøk. Det øver vår evne til å ta imot og samarbeide med allierte, noe som er viktig for den kollektive sikkerheten i Norge og Nato, sier sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen i en pressemelding.

USS Mount Whitney

* Ett av to fartøy i «Blue Ridge-klassen»
* Et amfibisk kommando- og stabsfartøy. * Fartøyet er flaggskip for USAs sjetteflåte med ansvar for nordområdene, Atlanterhavet, Middelhavet og det vestindiske hav.

USA har en sterk og strategisk allianse med Norge, og besøket bygger videre på Norges evne til å motta allierte forsterkninger, noe som er avgjørende for troverdig avskrekking og transatlantisk sikkerhet, sier kommandør Dave Pollard på USS Mount Whitney i den samme pressemeldingen.

Forsvaret står for styrkebeskyttelsen under besøket. Heimevernet (HV02) og Kystvakten (KV Bergen) bistår. Begge er allerede på plass i Indre Oslofjord og på kaia i Oslo. Deler av området vil bli stengt, og det vil ikke være kontakt mellom mannskaper og norsk befolkning, ifølge pressemeldingen.

Det amerikanske personellet er vaksinert. Forsvarets sanitet vil teste alle som går om bord eller forlater fartøyet.

USS Mount Whitney har også tidligere besøkt Norge. Det var under Trident Juncture i 2018.

Powered by Labrador CMS