Nyheter:

Forsvaret og Bardu kommune arbeider sammen om å finne kilden til smitten. Avbildet er administrasjonsbygningen i Setermoen leir.

15 nye positive prøver fredag - leter etter «pasient 0»

Kurs og avdelingsfest er to av aktivitetene Bardu kommune og Hæren undersøker når de driver smittesporing av koronatilfellene i Panserbataljonen. Fredag ettermiddag har 11 nye testet positivt for korona på Setermoen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE, kl. 21:00: 20 personer er til nå påvist smittet av Covid-19 i Bardu.

Det er bekreftet 15 nye smittede fredag 30.10. De smittede er ansatte i Forsvaret og smitten er knyttet til utbruddet i Setermoen Leir, skriver Bardu kommune på egne nettsider.

14 tilhører samme avdeling som tidligere smittede. 1 tilhører annen tropp og bataljon. Denne personen har også vært i Skjold leir, og det er satt krisestab på Skjold.

Fredag ettermiddag bekreftet kommuneoverlege Vidar Bjørnås i en tekstmelding til Forsvarets forum at 11 ny personer hadde testet positivt for koronavirus. Siden har det tallet økt, først til 12 og så til 15.

Det betyr at totalt antall smittede nå er oppe i 20, hvorav en er amerikaner.

De første to positive koronatestene på Setermoen i Indre Troms ble tatt av to personer som opplevde lettere symptomer. Deretter testet ytterligere tre nærkontakter seg, hvorav en testet positivt. Disse er i samme tropp i Panserbataljonen på Setermoen, og hele denne troppen skal testes.

Torsdag kveld, klokken 22.30 fikk kommunen nok en positiv test. Kommuneoverlege Vidar Bjørnås sier til Forsvarets forum at også dette tilfellet kommer fra en person i samme avdeling som de andre med smitte.

Torsdag testet de anslagsvis 70 personer, mens kommunen fredag satser på å teste omtrent 100 personer, 60 av dem militære.

Gjennomgår aktivitet

Torsdag skrev Forsvarets forum at de to første som hadde testet positivt for koronaviruset i helgen hadde deltatt på Den sorte minks orden-arrangementet, med rett i underkant av 200 andre.

– Jeg har forståelse for at det trekkes linjer mellom festen og smitten. Men vi ser på flere andre aktiviteter også. Tidligere den uken hadde troppen undervisning fra en militær avdeling et annet sted i landet, sier talsmann i Hæren, Eirik Skomedal til Forsvarets forum.

De som kom til Setermoen for å holde undervisningen, blir sporet opp og testet.

Undervisningen skulle forberede troppen til utenlandsoppdraget Enhanced Forward Presence eFP) i Litauen, der Panserbataljonen og Telemark roterer to ganger i året. Nato-bidraget er for å vise tilstedeværelse på alliansens østre flanke. Neste rotasjon skjer etter jul.

Kommunen og Forsvaret arbeider sammen for å kartlegge opphavet til smitten.

– Vi må finne den såkalte «pasient 0». Kortene er fortsatt åpne, sier Skomedal.

Sivile nærkontakter – skole stengt

Det sier også ordfører i Bardu, Toralf Heimdal, til Forsvarets forum.

Ordfører i Bardu, Toralf Heimdal.

– Smittekilden er fortsatt uavklart, og vi arbeider bredt. Jeg vet at staben i Panserbataljonen jobber veldig godt i lag med kommunen.

Det sier også kommunelege Bjørnås. Han er i kontakt med Panserbataljonen og sanitetspersonell på Setermoen flere ganger om dagen.

Ordføreren sier at de to som testet positivt, testet seg fordi de hadde symptomer. Derfor er de spent på de nærmere 70 testene som ble tatt torsdag, og hvilket omfang smittesituasjonen har.

– De er mest sannsynlig smittet i leir, men vi kan ikke vite om det er fra festen lørdag. Vi sier ikke nødvendigvis at det var festen, sier ordføreren.

I tillegg er det kartlagt at det er noen nærkontakter i det sivile. Kommunen har besluttet å stenge skole, skolefritidsordning (SFO) og idrettshallen fredag. Ordføreren sier de vil vurdere i løpet av helgen om skolen skal være åpen mandag.

– Vi kjører også omfattende testing i en yrkesgruppe, sier han.

Heimdal sier at folk i kommunen uttrykker bekymring og usikkerhet. Kommunen er opptatt av å kartlegge situasjonen for å gi folk kunnskap.

Tidligere smittetilfelle

Det er også blitt nevnt at det for to uker siden var et smittetilfelle i tilknytning til bataljonen.

– Det var en person som ble smittet for to uker siden og som ble smittet av noen i Bardu som ikke var i militær omgangskrets. Denne personen er i permisjon og har ikke vært i nærkontakt med leir eller bataljonen, sier Skomedal.

Denne oppdateringen la kommunen ut på sine nettsider 13. oktober:

«Personene er innen samme husstand. Kommunen har god oversikt over situasjonen, og det er et begrenset antall nærkontakter som alle er informert om situasjonen.»

Amerikaner følges opp av amerikanere

I tillegg til de fire fra samme tropp som nå har testet positivt, har også en amerikansk soldat testet positivt for koronaviruset. Vedkommende har vært i isolasjon siden ankomst til Norge søndag.

Kommuneoverlegen sier at de anser det tilfellet som totalt isolert fra de andre tilfellene.

Tips?

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no

Den amerikanske soldaten følges opp av amerikansk militært helsepersonell, men også de er i dialog med kommunen, ettersom kommunen har ansvar for å følge opp smittetilfellene i deres område.

For ordens skyld: Journalist Andrea Rognstrand avtjente verneplikten i Panserbataljonen i 2012.

Powered by Labrador CMS