Nyheter

PRESSE: Tysklands statsminister Olaf Scholz holdt mandag pressekonferanse etter et nettmøte med de andre lederne for landene i G7-gruppen.
PRESSE: Tysklands statsminister Olaf Scholz holdt mandag pressekonferanse etter et nettmøte med de andre lederne for landene i G7-gruppen.

Zelenskyj ber G7 om gass, våpen og fredstoppmøte

I en tale til G7-landenes ledere ber Ukrainas president om flere våpen, gass til vinteren og russisk tilbaketrekking for å få slutt på krigen mot Russland.

Publisert

Zelenskyj ba Russland ta et tydelig steg i retning av en diplomatisk løsning på konflikten og antydet en russisk tilbaketrekking før jul.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dersom Russland trekker tilbake sine styrker i Ukraina, vil det også sikre en avslutning på kamphandlingene. Jeg ser ingen grunn til at de ikke skulle gjøre dette nå – i tide til jul, sa Zelenskyj da G7-landenes ledere møttes til videotoppmøte mandag.

Han foreslo også om et toppmøte for verdensfred.

Samtidig ba Zelenskyj de økonomiske tungvektere om flere langtrekkende våpen og mer gass. Ifølge presidenten trenger Ukraina rundt 2 milliarder kubikkmeter mer gass til vinteren. I hele 2021 var landets gassforbruk på drøyt 26 milliarder kubikkmeter etter flere års nedgang, ifølge nettstedet Statista.

På møtet ble G7-gruppen enige om en felles plattform for den økonomiske hjelpen til Ukraina, sier Tysklands statsminister Olaf Scholz.

– Målet er nå å bygge denne plattformen raskt, sammen med Ukraina, internasjonale finansinstitusjoner og andre partnere, sa Scholz etter møtet. Han gjentok også at G7-landene er innstilt på å hjelpe Ukraina så lenge det trengs.

G7 består av sju rike, demokratiske industriland: Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada. Tyskland har for tiden formannskapet i gruppen.

Powered by Labrador CMS