Nyheter

STYRKER SIKKERHETEN: Statsminister Jonas Gahr Støre og forbundskansler Olaf Sholz foreslår økt beskyttelse av norsk gassforsyning. Fotografert på Forbundskansleren kontor, under sikkerhetskonferansen i Berlin onsdag denne uken.

Støre foreslår et Nato-senter:
Vil styrke beskyttelsen av norsk gassforsyning

Under Berlin Security Conference fortalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norge og Tyskland har hatt en dialog om å styrke sikkerheten av denne infrastrukturen de siste ukene. – Det handler blant annet om å utveksle data mellom sivile og militære aktører, sa Støre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har gjennomført en rekke tiltak for å beskytte gassforsyningen, men det er behov for å gjøre mer, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Derfor har statsminister Scholz og jeg i dag tatt et uformelt initiativ for å styrke sikkerheten for energileveranser til Europa. Vi foreslår at det opprettes et Nato-senter for å styrke beskyttelse av undersjøisk energi-infrastruktur, sier han.

Avgjørende betydning

Støre er i Berlin blant annet for å delta på Berlin Security Conference. Han og Tysklands statsminister Olaf Scholz holdt en felles pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Europa og Tyskland er helt avhengig av norsk gass etter at Russland kuttet gassforsyningen til Europa. Norge har økt gassproduksjonen og bidratt til at europeiske land har kunnet fylle sine gasslagre før vinteren.

– Det er av avgjørende betydning, både økonomisk og sikkerhetsmessig, at forsyningen av norsk gass til Europa opprettholdes, sier Støre.

Les også: Finlands Nato-spor til USA bygges ut i 2023.

– Tydelig signal

– Med dette ønsker vi å sende et tydelig signal om at vi tar kritisk infrastruktur på alvor, ingen må tro at angrep på dette vil skje uten konsekvenser. I kveld vil vi drøfte dette med Nato-sjefen, sier Scholz.

Støre takket Scholz for at Tyskland på eget initiativ var til stede i Nordsjøen med marinefartøy for å trygge gassinfrastrukturen etter Nord Stream-eksplosjonene.

– Gassrørledningene er som arterier i norsk økonomi, sa han.

Støre fortalte at Norge og Tyskland har hatt en dialog om å styrke sikkerheten av denne infrastrukturen de siste ukene. Det handler blant annet om å utveksle data mellom sivile og militære aktører.

Scholz bekreftet at Tyskland vil fortsette å bidra til å trygge norsk gassinfrastruktur også fremover.

Møter Stoltenberg

Senteret bør organiseres i samarbeid med privat sektor, sånn at man kan samordne planer og sikkerhet for å forhindre framtidig sabotasje, mener Støre og Scholtz.

Forslaget overleveres Nato-sjef Jens Stoltenberg senere onsdag, når Støre og Scholz møter ham til middag. Stoltenberg sier at han ser fram til å diskutere saken med de to.

– Jeg hilser forslaget fra Tyskland og Norge varmt velkommen. Nato har i en årrekke jobbet for å sikre undersjøisk infrastruktur. Vi har økt innsatsen etter sabotasjen av Nord Stream-gassledningene nylig, og det er avgjørende å gjøre enda mer for å sikre at infrastrukturen til havs fortsatt sikres mot fremtidig sabotasje, sier han.

Powered by Labrador CMS