Nyheter

UBÅTSAKEN: USAs president Joe Biden møtte Frankrikes president Emmanuel Macron håndhilser under et møte i La Villa Bonaparte i Roma fredag.

Biden sier USA opptrådte klønete i ubåtsaken

Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Joe Biden møttes fredag for å diskutere ubåtsaken. – USA opptrådte klønete, sa Biden.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Møtet skjedde i forkant av G20-møtet, som åpner i Roma lørdag. Det var det første møtet etter den opprivende krangelen mellom landene, som blant annet førte til at Frankrike i en periode hentet hjem sin ambassadør fra USA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har ingen bedre alliert enn Frankrike, sa Biden før møtet.

Som et ledd i et nytt forsvarssamarbeid med USA i Stillehavet, droppet Australia i september en ubåtkontrakt verdt over 350 milliarder kroner med franske Naval Group.

Les også: Undertegnet kontrakt om flere NSM-missiler til Sjøforsvaret

I stedet skal Australia bygge minst åtte atomdrevne ubåter med amerikansk og britisk teknologi.

Skrinleggingen av den franske avtalen, en av de største franske forsvarskontraktene i nyere tid, skapte kraftig sinne i Paris. Franske myndigheter anklaget både Australia og USA for å dolke landet i ryggen og sa de ikke var blitt orientert underveis.

– Det var ikke så elegant gjort, sa Biden.

– Jeg hadde inntrykk av at Frankrike for lenge siden var blitt orientert om at den franske avtalen ikke ville gå gjennom, fortsatte presidenten.

Les også: Dette blir de viktigste målene for den nye sjefssersjanten i Forsvaret

Powered by Labrador CMS