Nyheter

BLIR HJEMME: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil reise mindre.

Forsvarssjefen dropper halvpartene av reisene sine

Eirik Kristoffersen vil kutte utgiftene til reiser i Forsvaret med 20 prosent. Selv vil Forsvarssjefen halvere antallet egne reiser.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Da jeg ble forsvarssjef, gikk jeg gjennom hvor mye Forsvaret hadde brukt på reiser i 2019. Det var over en milliard kroner, forteller Eirik Kristoffersen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå skal forsvarssjefen effektivisere virksomheten, og det innebærer blant annet kutt i Forsvarets reisevirksomhet.

– Vi har erfart gjennom pandemien at vi klarte å reise mye mindre og samtidig løse oppgavene, blant annet gjennom utstrakt bruk av digitale møter. Både jeg og Forsvarsstaben mente at vi kan redusere utgiftene til reiser med 20 prosent. Det er minimum 200 millioner kroner som vi kan bruke på andre ting, som trening og ammunisjon, sier Kristoffersen.

Forsvarssjefen forteller at Forsvaret bruker til sammen dobbelt så mye penger på konsulentvirksomhet og reiser som på ammunisjon. Regjeringen har har varslet at den vil kutte i konsulentbruken. Foreløpig vet ikke Kristoffersen hvor mye mye Forsvaret skal kutte på det området, men innstramminger kommer der også.

Går foran

Til sammen skal forsvarssektoren ha en varig effekt av effektiviseringen på 2,3 milliarder kroner innen utgangen av 2024. Pengene forsvinner ikke ut av forsvarssektoren, men skal finansiere langtidsplanen for forsvarssektoren.

Den nye langtidsplanen vil ifølge regjeringen «øke Forsvarets beredskap, reaksjonsevne og utholdenhet». Forsvaret skal få større bevilgninger, men investeringene som skal gjøres innebæres også at Forsvaret må effektivisere.

Kristoffersen legger til at færre reiser ikke bare er positivt i økonomisk forstand.

– Å være mye borte fra hjemmet og arbeidsplassen er også en belastning, sier han.

Forsvarssjefen vil selv gå i bresjen for innsparing. Kristoffersen håper å halvere antallet egne reiser.

– Jeg vil prøve å kutte min egen reisevirksomhet med 50 prosent. Jeg er primært rådgiver for den politiske ledelsen, i tillegg til å lede Forsvaret i tett samarbeid med Forsvarsstaben. Jeg vil være mer tilgjengelig, både for stab og politisk ledelse, sier han.

Interaksjon

Kristoffersen trekker frem et ukentlig møte med sjefene for alle forsvarsgrenene som et eksempel på effektiviseringen.

– Vi møtes digitalt en time hver torsdag. Tidligere varte møtet i 15 minutter, og vi hadde fysiske møter seks ganger i året. Nå reduserer vi de fysiske møtene, sier han.

Les også: En håndfull generaler og 20 oberster forsvinner

Forsvarssjefen understreker at kuttene ikke vil ramme permisjonsreiser, velferdsreiser og andre rettighetsreiser.

En del reisevirksomhet kommer folk i Forsvaret til å fortsette med.

– Interaksjon mellom mennesker må vi ha. Derfor er ikke kuttene større enn 20 prosent, slår Kristoffersen fast.

Powered by Labrador CMS