Nyheter:

Nato-sjef Jens Stoltenberg under pressekonferansen tirsdag. Foto: AP Photo/Francisco Seco

Forsvarsministermøte i Nato: Dette står på agendaen

BRÜSSEL: Irak, Afghanistan og russiske missilsystemer blir tema når forsvarsministerne samles i hovedkvarteret.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å bygge sikkerhet og stabilitet i Midtøsten og russiske missilsystemer står høyt på agendaen når forsvarsministrene i Nato møtes i Brussel onsdag og torsdag, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg under en pressebrif tirsdag formiddag. 

– Vi har gjort bemerkelsesverdige fremskritt i kampen mot ISIS, men vi kan fortsatt gjøre mer, sa Stoltenberg, og viste til at ekstremistgruppen ikke lenger kontrollerer landområder. 

Likevel mener han det er viktig å sørge for at de ikke får vakuum til å returnere og forhindre at terroristgrupper sprer nød og lidelse både i Midtøsten og Nord-Afrika. 

Irak

En rekke av uroligheter, der likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani var en av de mest toneangivende, preget starten av tiåret. Blant annet med rakettangrep mot amerikanske baser i Irak, der også norske soldater var nødt til å søke dekning. 

Stoltenberg sa under pressekonferansen tirsdag at de er i tett dialog med irakiske myndigheter. 

– Ministrene vil diskutere fremtiden for bidragene i Irak, sa han. De vil ta for seg hva Nato kan gjøre for å sikre fred og stabilitet i landet.

Historien om Soleimani og omstendighetene som ledet opp til hans død kan du lese om her. 

USAs president Donald Trump ringte i etterkant Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og ba om en tyngre innsats i regionen. Det er Stoltenberg åpen for, men legger vekt på trening og opplæring, ikke kampoperasjoner. Trumps nye navneforslag "NatoME", var han imidlertid lunken til å diskutere

Les mer om problemstillingene knyttet til Irak her.

Afghanistan

Når Stoltenberg snakket om Afghanistan, var det først og fremst fredsprosessen han konsentrerte seg om. Han bemerket at Afghanistan, trass krevende omstendigheter, stadig blir sterkere. Nato-sjefen sa at de støtter USAs innsats for å ende konflikten i landet. 

– Taliban er nødt til å forstå at de ikke kan vinne på slagmarken. Man må forhandle og komme fram til ekte kompromisser, sa Stoltenberg.

Etter spørsmål fra salen angående tirsdagens angrep i Kabul, der minst seks personer ble drept av en selvmordsbomber, svarte Stoltenberg at de fordømmer det. 

– Det viser bare konsekvensene av vold mot uskyldige sivile. Det er nødvendig med løsning på den afghanske konflikten.

Natt til onsdag la Afghanistans president Ashraf Ghani ut en rekke Twitter-meldinger som tyder på at en fredsavtale kan være nært forestående, melder NTB. 

USAs utenriksminister Mike Pompeo skal ha informert Ghani over telefon om et forslag fra Taliban som er ment å føre til en betydelig og varig reduksjon i voldsbruken i landet. Det er ett av kravene USA har stilt for å inngå en avtale med opprørsbevegelsen.

Forsvarets forum er kjent med at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skal delta på et møte angående Afghanistan onsdag, på invitasjon fra den amerikanske forsvarsministeren Mark Esper. 

Russiske missiler

SSC-8 missilet ble vist under en pressebrif nær Moskva i januar 2019. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Mandag la Etterretningstjenesten i Norge fram sin årlige åpne vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer. Sjef e-tjenesten, Morten Haga Lunde, fortalte at de ser Kina og Russland bevege seg i en stadig mer autoritær retning.  

Torsdag blir Russlands nye missilsystemer tema for forsvarsministrene. Særlig er det snakk om SSC-8-rakettene, som Nato mener at bryter INF-avtalen

– Russland har over mange år investert i nye raketter, nye avanserte atomvåpen, og jeg tror at norsk etterretningstjeneste gikk gjennom en del av dem, sa Stoltenberg under et norsk pressemøte i Nato-hovedkvarteret tirsdag. 

Han sier at Nato har begynt å svare og å tilpasse seg en ny virkelighet, på flere måter. Både gjennom luftvern og missilforsvar, å investere i nye våpensystemer, blant annet de nye kampflyene, og øke beredskapen til styrkene, deriblant i form av Nato Readiness initiative-programmet. Det innebærer at man skal ha 30 mekaniserte bataljoner, 30 skvadroner og 30 kampfartøy klare på 30 dager.

– Vi kommer ikke til å speile rakett for rakett eller stridsvogn for stridsvogn hva Russland gjør, men vi har allerede begynt en betydelig tilpasning. Vi har allerede gjennomført den største omstillingen av styrkene til Nato på flere tiår, sa Stoltenberg. 

Powered by Labrador CMS