Nyheter

WASHINGTON: Ambassadør Anniken Krutnes og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) foran den amerikanske Kongressen.
WASHINGTON: Ambassadør Anniken Krutnes og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) foran den amerikanske Kongressen.

Enoksen i USA: Ønsker mer øvingsaktivitet i nord

WASHINGTON D.C. (Forsvarets forum): Russland, Afghanistan og alliert øving i nordområdene blir trolig samtaletemaene når Norges og USAs forsvarsministre møtes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ferske forsvarsministeren Odd Roger Enoksen står på plenen bak Kongressen i USAs hovedstad Washington DC. Det er en kjølig høstdag, men forsvarsministeren håper på et varmt møte i Pentagon senere i dag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Der skal han treffe USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Før møtet antyder han overfor Forsvarets forum hva temaene under møtet blir.

– For det første vil jeg si litt om regjeringens politikk. USA er vår nærmeste allierte. Vi ønsker en sterk øvingsaktivitet i nord med de allierte, og en sterkt koordinert aktivitet slik at den skjer på en god måte, sier han, og legger til:

– Vi ønsker mer øvingsaktivitet. Den er økende, men vi vil ha bedre koordinering mellom de allierte. Det er viktig for avspenning.

Les også: Støre-regjeringens budsjettforslag til forsvarssektoren

ARKTIS: Nordområdene blir et av temaene for Enoksens møter i Washington.
ARKTIS: Nordområdene blir et av temaene for Enoksens møter i Washington.

– Hva venter du at Austin tar opp?

– Han vil ta opp noen av de samme sikkerhetspolitiske spørsmålene. Jeg venter at Ukraina vil bli berørt. Og jeg forventer at Afghanistan vil bli berørt, der vi sto side om side til siste slutt.

Enoksen viser til uttrekningen etter maktovertakelsen i Kabul i Afghanistan, der det norske feltsykehus-bidraget var blant de siste til å forlate landet etter at Taliban tok over makten i august.

– Hva tror du Austin forventer av Norge?

– Jeg tror at de vil være spørrende om situasjonen. De ser at det er økt russisk aktivitet i nord med blant annet testing av våpen.

Han peker på den nylige russiske testen der de skjøt ned en satellitt med missil.

Enoksen skal også ha samtaler med luftvåpenminister Frank Kendall. Etter den opprinnelige planen skulle han møte marineminister Carlos Del Toro, men det ble avlyst.

Powered by Labrador CMS