Nyheter

AVVENTER: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen sier det ikke foreligger et ønske fra Nato om å sende flere soldater til Litauen.

Enoksen om opptrapping i Litauen: – Har ikke fått en slik henvendelse

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen sier de vil vurdere å sende flere soldater - hvis Nato ber om det.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble kjent at Litauens forsvarsminister Arvydas Anusauskas ber de øvrige Nato-landene trappe opp sitt militære nærvær i Baltikum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den litauiske forsvarsministeren viser til det spente forholdet mellom Russland og Ukraina. han gir også uttrykk for bekymring over at russiske styrker nå deltar i en militærøvelse i Hviterussland, noe utgjør også en direkte trussel mot Litauen, skriver han på Facebook.

Les også:Tor Jakob Lima (27) og resten av soldatene i det norske styrkebidraget i Litauen fikk ikke løst oppdraget etter planen.

Til Forsvarets forum uttaler forsvarsminister Odd Roger Enoksen at det per nå ikke er aktuelt å sende flere norske soldater til Litauen.

Har soldater i Litauen

– Norge har allerede styrker til stede i Litauen, og en eventuell henvendelse fra Nato, om å øke tilstedeværelsen, må vurderes hvis den kommer. Så langt har vi ikke fått en slik henvendelse, skriver Enoksen i en e-post.

Siden juli 2019 har Norge stilt med en mekanisert kompanistridsgruppe på 120–140 soldater, vekselvis fra Telemark bataljon og Panserbataljonen.

Les også: Russisk militærøvelse i Ukrainas naboland i nord bekymrer

Han understreker også at sikkerhetssituasjonen i Europa er alvorlig.

– Vi følger situasjonen tett og har økt vår årvåkenhet i nord.

Alvorlig sikkerhetssituasjon

Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier det er en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Han vil imidlertid ikke gå inn på hvilke tiltak Forsvaret eventuelt har gjort.

– Vi ønsker å få en best mulig situasjonsforståelse. Vi må derfor samle inn korrekt informasjon og gjøre gode vurderinger på bakgrunn av det, sier Moen.

Han viser til at til tross for den spente situasjonen i Ukraina og i og rundt Østersjøen, har det ikke ført til et høyere russisk aktivitetsnivå i nord.

Powered by Labrador CMS