Nyheter

ØKER BUDSJETTET: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) under en Heimevern-øvelse i Oslo i september.

Gram: – Behov for en umiddelbar styrking av utdanningskapasiteten

Regjeringen vil øke inntaket til Forsvarets skoler for å sikre bemanningen fremover.

Publisert Sist oppdatert

– Det er et behov for en umiddelbar styrking av utdanningskapasiteten. Nå har vi allerede i år tatt inn maksimalt av det som er mulig på krigsskoler. Men vi legger likevel inn midler neste år for å kunne øke utdanningskapasiteten på befals- og krigsskoleutdanninger med ytterligere hundre plasser, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Økningen er en del av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024, og skal bidra til å styrke rekrutteringen til Forsvaret og å minske frafallet av ansatte. Et av tiltakene er investeringer bygg. I budsjettet har regjeringen satt av en halv milliard til kvarter og boliger neste år.

– Dette er viktige satsinger for en ny langtidsplan når Forsvaret skal vokse i årene fremover. Vi er helt avhengig av å få flere folk raskere, utdanne flere, beholde de vi har, sånn at vi kan sikre god oppfølging av alt det dyre, tunge og viktige materiellet vi kjøper, og styrker Forsvaret i sum, sier Gram.

200 årsverk

Forsvarsministeren understreker spesielt behovet for ny kapasitet på Ørland, Evenes, Indre Troms og  på Værnes, knyttet til utbygging av Luftforsvarets skolesenter der.

I budsjettet foreslår regjeringen også 200 nye årsverk til Forsvaret.

– Det vil forsvarssjefen ha frihet til å styre nøyaktig hvor han vil, sier Gram.

Milliarder til Ukraina

Krigen i Ukraina preger forsvarsbudsjettet, og 7,5 milliarder skal gå til å støtte det krigsherjede landet. Av realveksten i budsjettet siden i fjor, er 4,5 milliarder knyttet til Ukraina, ifølge Gram.

– Støtten vår til Ukraina er en kombinasjon av at vi donerer materiell fra egne overholdninger, og vi kjøper og betaler ting med enkelt trening eller utstyr til Ukraina. Så det er en anslått verdi av donasjoner på cirka to milliarder i budsjettforslaget, sier forsvarsministeren.

Han mener donasjoner til Ukraina også har betydning for Norges sikkerhet.

–  Det er jo selvsagt svært viktig for Ukraina, men det har også stor betydning for Norges sikkerhet at ut Russland ikke vil vi fram med et maktovergrep overfor en nabo, sier Gram.

Powered by Labrador CMS