Nyheter

SAMARBEID: Soldater fra Heimevernets avdeling HV-01 Polar Bear VI støtter Politiet med grensekontroll på Ørje grensestasjon.

Ventet grensekontroll-kostnad for Forsvaret i 2021: 274 millioner

Av de 274 millionene blir 134 fakturert politiet, opplyser forsvarsministeren.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret estimerer en totalkostnad på omtrent 274 millioner kroner i 2021. Det skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i et svar til stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (SP). Spørsmålet fra Navarsete lyder som følger:

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Kan statsråden gjøre rede for hvor stor kostnaden for økt grensekontroll har vært for Forsvaret?

67 millioner i 2020

Ifølge Bakke-Jensen er det på nåværende tidspunkt regnskapsført 140 millioner kroner til bistand på grensen i 2021.

– Prognostiserte merkostnader er 134 millioner kroner ut året om oppdragsløsningen fortsetter. Det legges til grunn at merkostnadene faktureres politiet i tråd med bistandsinstruksen.

Les også: HV-soldat Sara Bongo bistår Politiet på grensen mellom Norge og Finland.

I det samme svaret kommer det frem at kostnadene for grensekontroll i 2020 var på 67 millioner kroner.

– 35 millioner kroner ble finansiert som en ekstrabevilgning i revidert nasjonalbudsjett for 2020. 11 millioner kroner ble fakturert politiet og 21 millioner kroner ble finansiert av den ordinære bevilgningen til Heimevernet, skriver Bakke-Jensen.

Har bidratt siden mars 2020

Politiet kan be om bistand fra politiet i tilfeller hvor politiets egne ressurser «ikke antas å være tilstrekkelige eller tilgjengelige», med hjemmel i en egen bistandsinstruks.

I instruksen heter det også at «Forsvaret skal ved anmodning fra politiet yte bistand så langt det er mulig, uten å gå utover akutte militære oppgaver som er viktigere enn det oppdrag anmodningen gjelder».

Fra 16. mars 2020 har Forsvaret bistått politiet med utvidet grensekontroll i forbindelse med tiltak mot spredningen av koronaviruset. Det var HV-02 som først bistod politiet med mottakskontroll på Oslo lufthavn Gardermoen.

Dagen etter ble Heimevernsdistriktene 05, 12, 14, 16 og 17, altså Opplandske, Trøndelag, Sør- og Nord Hålogaland og Finnmark, kalt inn for å støtte politiet med utvidet grensekontroll mot Sverige og Finland.

Fortsatt er det soldater fra Heimevernet som bistår, blant annet innsatsstyrke Grebe fra HV-05, som bistår langs svenskegrensen i Innlandet. Innsatssyrkesoldatene har fått begrenset politimyndighet for å kunne gjennomføre oppdraget. Det skriver Forsvaret på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS