Nyheter

POSITIV: Kjetil Bragstad tror målet om å reise til verdensrommet er innen rekkevidde.

Krigsskadde Kjetil vil til verdensrommet

TEKNISK MUSEUM (Forsvarets forum): Blant historiske fly og veteranbiler har en unik gjeng samlet seg for å dele nyheten om et helt spesielt prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For snart et år siden gjennomførte Nima Shahinian «Basic astronaut training» på Gagarin Cosmonaut test and training Center (GCTC) i Star City, nord for Moskva, og ble Norges første astronautkandidat.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En uke etter at Shahinian hadde fullført og bestått treningen, invaderte Russland Ukraina og Shahinian trakk seg fra videre samarbeid med russiske romfartsmyndigheter.

– Krigen som pågår i Ukraina er bare ikke forenlig med mine verdier, sier han.

Drømmen om verdensrommet ble ikke lagt død av den grunn. I stedet giret Shahinian opp og jobbet hardere for å bygge videre på prosjektet. På Teknisk museum fikk Forsvarets forum se resultatet av flere tusen timer med arbeid.

Prosjekt Next steps

Shahinian og hans team har nå utviklet prosjektet Next steps, som er et norskbemannet romprosjekt. Under tirsdagens pressekonferanse ble sju nye astronautkandidater presentert. Fire av disse sitter i rullestol og én har benprotese.

Ifølge Shahinian er dette er en ekstremt ambisiøs satsing som vil sette norsk romfart på verdenskartet, bidra til innovasjon, forskning og teknologiutvikling i Norge og internasjonalt.

Frem til i dag har rundt 600 personer vært i verdensrommet. Alle har vært mennesker uten funksjonsnedsettelse.

BANER VEI: Nima Shahinian mener det er viktig å tilpasse teknologi for mennesker med funksjonsnedsettelser.

– Kandidatene våre er helt unike. Vi må se globalt på dette, det er mange nasjoner som har tusenvis, om ikke millioner med skadde mennesker. USA er et av de landene. Så det å begynne å tilpasse teknologi til mennesker med funksjonsnedsettelser er viktig, sier Shahinian.

Veibomba i Meymaneh

I 2007 kjørte bilen Kjetil Bragstad satt i på en veibombe i Meymaneh i Afghanistan. Det resulterte i at han måtte amputere det ene benet.

Etter skaden følte Bragstad at alt bestod av begrensninger og at alle rundt ham var opptatt av begrensninger, spesielt rundt det å komme tilbake til tjeneste i Forsvaret. Det har ført til at han har staket ut en ny retning i livet. 16 år senere er han en av sju norske kandidater med et mål om å reise til verdensrommet. Da forespørselen kom var han ikke i tvil.

Les også: 1. februar tar Kjetil Bragstad over som generalsekretær i veteranforbundet SIOPS

UNIK GJENG: Frem til i dag har rundt 600 personer vært i verdensrommet. Alle har vært mennesker uten funksjonsnedsettelse.

– Å bli spurt om å være astronautkandidat, det blir man ikke flere ganger i livet. Det måtte jeg bare takke ja til.

Bragstad synes det er alt for mange institusjoner i samfunnet som er for konservative. Han mener dette prosjektet vitner om at det er flere som ser muligheter og ikke begrensninger.

– Jeg tenker at vi baner vei for de med funksjonsnedsettelser, men at vi også baner vei for romfart generelt, sier han til Forsvarets forum.

HÅRETE MÅL: I 2007 mistet Kjetil Bragstad benet etter at bilen han satt i kjørte på en veibombe i Afghanistan. Nå er han astronautkandidat og på vei til verdensrommet.

Krevende tester

Samtlige kandidater skal snart til USA, der de skal gjennomgå medisinske tester for å kvalifisere seg for å reise ut i verdensrommet.

Der skal de blant annet bli testet i sentrifugemaskin for å takle g-krefter, fly romskip-simulator på det private romfartsselskapet Space X, trene på vektløshet og teste ulike romdrakter.

– Treningen som kommer i USA blir ganske intensiv, hva tenker du om det?

– Jeg er jo ikke den som er mest glad i karuseller og den slags ting. Jeg blir bilsjuk bare jeg ser fem minutter på telefonen i bil. Så det blir veldig spennende med en del av testene, sier en lattermild Bragstad.

– Er det realistisk at dere får reist til rommet?

– Ja, absolutt. Det er ikke meg det skal stå på.

– Fantastisk for veteransaken

Generalsekretær i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), Bjørn Robert Dahl sier at de har satt begrepet «veteran som ressurs» på agendaen og at det da er viktig å fylle det begrepet med innhold.

Les også: Hedret med Forsvarets veteranpris

– Du kan ikke bare si at veteraner er en ressurs, det må man vise. Nima er Afghanistan-veteran og kommer med en hårete idé om at han skal ut i rommet. Kjetil har opplevd å måtte amputere en fot, men har funnet ut at det ikke skal stoppe ham. Det er nettopp det som er viktig, man må ta tak i sin egen situasjon og finne ut hva man kan gjøre, og så gjøre det.

– Der er Kjetil et godt eksempel på hvordan de som har fysiske skader, men også de som har psykiske skader, kan gjøre noe med det. Det her er fantastisk for veteransaken, legger han til.

Powered by Labrador CMS