Nyheter

RAPPORTERING: Forsvaret mener etterforskningen av fregattforliset i 2018 har hatt en negativ innvirkning på rapportering av ulykker og frykter at de ikke vil bli undersøkt med tilstrekkelighet i fremtiden, skriver Forsvarsdepartementet i et brev til Riksadvokaten.

Forsvaret frykter fregattsaken svekker ulykkesrapportering

Forsvaret mener etterforskningen etter ulykken med fregatten Helge Ingstad har negativ innvirkning på rapportering av ulykker.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev til Riksadvokaten skriver Forsvarsdepartementet at etterforskningen av forliset «i stor grad har vært innrettet mot enkeltpersoner», og at dette allerede har fått følger, skriver Bergens Tidende.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvaret vedtok nylig et forelegg på 10 millioner kroner etter ulykken i november 2018. I tillegg risikerer offiseren som hadde ansvaret på broen opptil fem års fengsel.

Les mer: Vaktsjefen på KNM Helge Ingstad nekter straffskyld

I begrunnelsen for foretaksstraffen skriver Riksadvokaten at Forsvaret har gitt uttrykk for bekymring for at etterforskningen og påtalebehandlingen av saken «kan lede til at fremtidige ulykker ikke blir undersøkt med den åpenhet som er nødvendig for å ivareta behovet for læring». I et brev 20. mai skriver departementet at Forsvaret sier etterforskningen «allerede har fått en negativ innvirkning på hvordan hendelser og ulykker rapporteres og undersøkes i Forsvaret.»

Bekymringen avvises av Riksadvokaten, som forventer at departementet sørger for grundige undersøkelser også ved fremtidige ulykker.

Les mer: Åtte uker satt av til Helge Ingstad-saken

Sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen, ønsker ikke å kommentere innholdet i brevet, men henviser til Forsvarsdepartementet. De hadde ikke anledning til å kommentere saken før den ble publisert torsdag.

Powered by Labrador CMS