Nyheter

MINORITET: En rohingya-kvinne og barn sitter strandet på en øy i Indonesia etter å ha forlatt en flyktningleir i Bangladesh i juni 2021. USA har bestemt seg for å anklage Myanmar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten for behandlingen av rohingya-minoriteten i landet.

USA anklager Myanmar for folkemord

Amerikanske myndigheter har bestemt seg å anklage militæret i Myanmar for folkemord for behandlingen av rohingya-minoriteten, opplyser en regjeringskilde.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden høsten 2017, da regjeringsstyrker innledet et angrep i delstaten Rakhine vest i landet, har over 800.000 rohingyaer blitt drevet på flukt til Bangladesh.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I en omfattende rapport konkluderte FN-etterforskere i 2018 med at det fremdeles pågikk folkemord mot de gjenværende rohingyaene.

Les også: FN forferdet over massakre i Myanmar

USA har nå slått fast at volden utført av militæret i Myanmar mot rohingya-minoriteten utgjør et folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, opplyser en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Det er ventet at utenriksminister Antony Blinken kunngjør folkemordanklagen mandag. Da besøker han Holocaust-museet i Washington, som for tiden viser utstillingen «Burmas vei til folkemord».

Blinken sa i desember at USA vurderte «veldig aktivt» om behandlingen av rohingyaene kan regnes som folkemord, og avgjørelsen kan føre til økt press på Myanmars militærjunta.

Saken som ble åpnet mot Myanmar ved FN-domstolen ICJ i 2019, har blitt forstyrret av militærkuppet i fjor. Aung San Suu Kyi og hennes sivile regjering ble avsatt, og de militære grep på nytt makten, noe som utløste masseprotester i landet.

Les også: Huitfeldt: Sikkerhetsrådet har sviktet Etiopia og Myanmar

Suu Kyi avviste i ICJ i 2019 at Myanmar har begått folkemord og etnisk rensing mot rohingyaene. I 2020 beordret FN-domstolen Myanmar til å gjøre alt i sin makt for å forhindre folkemord på rohingya-folket.

Powered by Labrador CMS