Nyheter:

Maliske soldater og Malis befolkning samlet seg i gatene utenfor residensen til Malis president Ibrahim Boubacar Keita i hovedstaden Bamako, tirsdag 18. august.

FN-granskere fant bevis for krigsforbrytelser i Mali

Har levert en 338 sider lang rapport til Sikkerhetsrådet.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er funnet bevis for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i den væpnede konflikten i Mali, skriver FNs granskere i en rapport.

Tre granskere har undersøkt situasjonen i Mali gjennom seks år med væpnet konflikt fra 2012. I en 338 sider lang rapport til Sikkerhetsrådet retter de anklager mot flere hold.

– Kommisjonen har rimelig grunn til å tro at maliske forsvar- og sikkerhetsstyrker har begått krigsforbrytelser. Dette inkluderer vold mot sivile og ikke-stridende som mistenkes for å tilhøre eller hjelpe væpnede ekstremistgrupper, skriver de i rapporten, som nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i.

Granskerne mener jihadistgrupper og andre væpnede grupper i landet har begått forbrytelser mot menneskeheten.

Les også: Norske soldater er dratt for å delta i FNs operasjon i Mali.

Lørdag 5. desember. ble Oberst Malick Diaw valgt til leder for Malis midlertidige nasjonalforsamling da den for første gang samlet seg siden statskuppet i august.

108 av nasjonalforsamlingens 121 medlemmer stemte på Diaw, som stilte uten motkandidater.

Det var 18. august at en gruppe unge offiserer, blant dem Diaw, kuppet makten i landet og avsatte president Ibrahim Boubacar Keita.

Etter massivt internasjonalt press ga militærjuntaen i høst fra seg makten til en midlertidig regjering. Regjeringen skal etter planen styre til nye valg kan avholdes om halvannet år.

Men hæren fortsetter å dominere regjeringen og nasjonalforsamlingen.

Opposisjonen i 5. juni-bevegelsen, som var ledende i protestene mot president Keita tidligere i år, hadde på forhånd varslet at de ville boikotte møtet i nasjonalforsamlingen.

– Vi vil ikke være en hjelper til et forkledd militært regime, kunngjorde gruppen.

Powered by Labrador CMS