Nyheter:

Bjørnar Moxnes (Rødt) avbildet i vandrehallen på Stortinget i mai.

Forsvarsministeren må svare Stortinget om hasteanskaffelsene av soldatutrustning

Hvem mener forsvarsministeren at har det overordnede ansvaret for problemene med bekledning og utrustning, og hva gjør han for å løse de bakenforliggende årsakene til den akutte utstyrsmangelen, spør Rødt om på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det fremkommer av et brev til Stortinget fredag, signert Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Slik lyder hans spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen:

Hvem mener forsvarsministeren har det overordnede ansvaret for de vedvarende problemene med forsyning til Personlig bekledning og utrustning i Forsvaret, og hva gjør forsvarsministeren for å løse de bakenforliggende årsakene som har ført til akutt utstyrsmangel og hasteanskaffelser i Forsvarets logistikkorganisasjon?

– Grunn til å tro at problemene stikker dypere

Rødt-lederen viser til Forsvarets forums avsløring om Forsvarets logistikkorganisasjons hasteanskaffelser for over 400 millioner kroner. Anskaffelsene skal sørge for at vernepliktige og ansatte får nødvendig personlig bekledning og utrustning (PBU). Anskaffelser for 193 millioner kroner er gjort uten kunngjøring og konkurranse fordi de er hjemlet i EØS-avtalen artikkel 123, bokstav b, som tilsier at de er «uunnværlig for forsvarsformål». Logistikkorganisasjonen har erkjent at de brøt loven da de anskaffet bereter og ferdighetsmerker med denne hjemmelen.

Har du tips i denne saken? Kontakt journalistene kryptert:

Louise Thommessen på e-post: lthommessen@protonmail.com eller via Signal +4798806282

Andrea Rognstrand på e-post: arognstrand@protonmail.com eller via Signal +4745204315.

Moxnes viser til at logistikkorganisasjonen har innrømmet svikt i forbindelse med at en stor andel av rammeavtalene som skal sørge for at Forsvaret har tilgang på helt grunnleggende utstyr er utløpt. I tillegg er avtalene på hjelmer og stridsvester i ferd med å løpe ut.

– Samtidig er det mange trekk ved avsløringene i Forsvarets forum som gir grunn til å tro at problemene stikker mye dypere enn det tekniske ved inngåelse og fornying av rammeavtaler for anskaffelser, skriver han i begrunnelsen for at han stiller spørsmål til statsråden.

Spør om kontroll og ansvar

I brevet skriver han at det har vært et voldsomt driv for å effektivisere Forsvarets logistikk- og driftssystemer de siste årene, med bruk av privatisering og konkurranseutsetting.

– Med denne siste skandalen, med et omfang på opp mot en halv milliard kroner, er det grunn til å stille spørsmål om hvem som har den overordnede kontrollen og dermed ansvaret for situasjonen, men også om embetsverket fra politisk hold har blitt utstyrt med de riktige verktøyene for å ivareta Forsvarets materiellbehov, skriver Moxnes.

Forsvarets forum har kontaktet Forsvarsdepartementet for en kommentar på spørsmålet fra Rødt. Departementet opplyser at de først vil svare Stortinget.

Etter at Forsvarets forum publiserte avsløringen der Forsvarets logistikkorganisasjon erkjenner at de brøt anskaffelsesregelverket da de anskaffet bereter og ferdighetsmerker med en unntakshjemmel, kommenterte forsvarsministeren at han legger til grunn at dette nå kommer i orden.

– Det er veldig viktig at soldatene våre får riktig utstyr og dette må selvfølgelig anskaffes på den riktige måten. Dette er alvorlig og jeg ser med tilfredshet at Forsvarets logistikkorganisasjon tar selvkritikk i saken. Jeg legger derfor til grunn at dette nå kommer i orden, sa Frank Bakke-Jensen gjennom sitt kommunikasjonsapparat tirsdag.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Powered by Labrador CMS