Meninger

«AMMO» OG NAMMO: Thorstein Korsvold i Nammo mener TV2s nye serie «Ammo» fremstår helt hinsides i virkeligheten. På bildet produseres 105 mm artillerigranater på Raufoss i 2004.

Nammo mener TV 2-serien «Ammo» har virkelighetsfjernt plott

Tv-serien «Ammo» er utvilsomt både morsom og godt laget, men sliter med å skille fakta fra fiksjon, mener Nammo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

TV 2-serien «Ammo» ruller over skjermene i høst. Den omhandler den fiktive våpenprodusenten AGR. Nicolai Cleve Broch spiller hovedrollen. For oss som jobber i forsvarsindustrien er det jo mye som ligner. Og det er litt morsomt og uvant å se egen industri fremstilt i en dramaserie. Men plottet blir fort virkelighetsfjernt med en tematikk litt sånn som: «Hva om alle hadde gitt blaffen i etikk, og det ikke fantes noen regler?

Tankeeksperimentet er kanskje morsomt, men fremstår helt hinsides i virkeligheten. For serien er og blir drama og fiksjon. Det er minst et par gode grunner til det. (Spoiler alert!):

  • Medarbeidere som ønsker å følge reglene, blir myrdet.
  • Eksportkontrollregelverket ser ikke ut til å eksistere i serien. I virkelighetens verden sørger det for at norske våpen og ammunisjon utelukkende selges til kunder våre folkevalgte har godkjent. Forsvarsindustrien er meget strengt regulert.
  • Ulovlige salg gjennomføres over en lav sko.
  • Det fiktive selskapet i serien (AGR) lager også produkter som i virkelighetens verden ville vært ulovlige.

Med andre ord: dette er ikke noe godt eller realistisk utgangspunkt for debatt.

Uten rot i virkeligheten

Men så melder TV 2 i sin egen reklame for serien at den «Viser den mørke siden av norsk våpeneksport: – Håper serien får folk til å reflektere» (Aftenposten, 23. oktober). TV 2 publiserer også en redaksjonell sak med tittelen «Nicolai Cleve Broch nektet adgang på våpenmesser».

Saken starter med setningen «Hvordan er virkeligheten på innsiden av norsk og global våpenindustri?». Litt lenger ned: «(…) seerne får følge de mange dilemmaene som kommer med en jobb i nettopp denne bransjen.» Cleve Broch er også selv sitert på følgende: «Serien formidler bare en virkelighet som finnes og som vi faktisk er en del av.»

Nammo har som en stor produsent i forsvarsindustrien en relativt omfattende omgang med journalister. Men det er vel første gang noen har kommet med en slags kritikk basert på fiksjon. Det burde være grunnleggende at debatt og kritikk baseres på fakta.

Kåre Willoch sa det veldig godt med munnhellet «Har De sluttet å slå Deres kone» - det handlet om journalistiske spørsmål uten rot i virkeligheten. Poenget står seg like godt i dag.

Innlegget ble først publisert i Journalisten.

Powered by Labrador CMS