Et F-35B kampfly tar av fra et amfibiekrigsskip i Sør-Kina-havet.
Et F-35B kampfly tar av fra et amfibiekrigsskip i Sør-Kina-havet.

F-35 kan bli skadet ved overlydshastighet

Feilen er oppdaget på andre versjoner enn den Norge har kjøpt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske marinens versjoner av F-35 Joint Strike Fighter kan ikke opprettholde overlydshastighet uten å risikere betydelige strukturelle skader, som kan gå ut over flyets stealth-egenskaper. Feilen forekommer i fly av typen F-35B og C-versjoner.

– Dette er en annen versjon enn det Norge har kjøpt, som er F-35A versjonen. Vi kjenner ikke til noen slike begrensninger på de norske flyene. F-35 finnes i tre ulike versjoner, sier talsperson i Luftforsvaret, major Stian Roen, til ABC Nyheter.

Hos den amerikanske marinens flytyper har man funnet skade på stealth-belegget etter at etterbrennerne blir avfyrt. Etterbrenner er en innretning for økning av en jetmotors skyvkraft. De kan være aktuelle å bruke for å unnvike fiendtlige kampfly eller antiluftskyts, skriver Defense News.

Stealth-egenskapene, som skal skjule flyene fra radar og infrarøde kameraer, har vært et viktig salgsargument for F-35 siden starten. Nå later det til at pilotene av B- og C-versjonene kan bli nødt til å velge mellom fart og stealth.

De norske F-35A-flyene kan ifølge major Stian Roen nå nesten 2000 kilometer i timen – 1,6 mach, og kan fly i overlydshastighet.

– F-35 kan utnytte sin toppfart over lengre tid – også når flyet er fullastet med våpen og drivstoff, sier han til ABC Nyheter.

Powered by Labrador CMS