Nyheter

EU-DEBATT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener situasjonen i Ukraina ikke gjør at debatten om EU-medlemskap bør tas opp på nytt.

Forsvarsekspert ønsker ny EU-debatt

Krigen i Ukraina bør føre til en ny norsk EU-debatt, mener forsvarsekspert Karsten Friis. – Særdeles uklokt, sier EU-motstander Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Skal man ha Nato-debatt, bør man også ha EU-debatt i Norge, mener Karsten Friis, seniorforsker ved Nupi.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Flere i SV vil revurdere synet på Nato

Ukraina-krigen har ført til debatt om norsk medlemskap i Nato, der Rødt og SV er de eneste partiene som er imot dette, men Friis mener at også medlemskap i EU må tas opp på nytt.

Han peker overfor Dagbladet på at EU er viktig når man snakker om andre former for krigføring, som dataangrep.

— Gitt trusselbildet som hacking, oppkjøp, spionasje og teknologi, så er EU på vei til å seile opp som et vel så viktig sikkerhetspolitisk fellesskap som Nato. Det handler om det utvidede sikkerhetsperspektivet, sier Friis.

Les også: Danmark skal avholde folkeavstemning om europeisk sikkerhetssamarbeid

Finansminister, EU-motstander og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke har gitt Norge noen utfordringer at vi ikke er EU-medlemmer i lys av Ukraina-situasjonen.

— Situasjonen nå er ikke et argument for å flytte mer makt fra lokaldemokratiene i Norge til byråkrater i Brussel. Det skaper avstand, ikke tillit, og det mener jeg ville vært særdeles uklokt, mener Vedum.

Powered by Labrador CMS