Nyheter

ÅRLIG PRESSEKONFERANSE: Russlands president Vladimir Putin sa Ukraina må ha en «nøytral status».

Putin: – Freden kommer når vi når våre mål

Målene om «denazifisering» og «demilitarisering» av Ukraina står, fastslår Russlands president Vladimir Putin.

Publisert

Den russiske presidenten Vladimir Putin holdt torsdag sin årlige pressekonferanse hvor journalister og andre kan stille spørsmål. BBC omtaler seansen, som gikk på TV, som «nøye koreografert».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Under pressekonferansen sa Putin at Ukraina må ha en «nøytral status», og holder fast ved målene om «denazifisering» og «demilitarisering» av landet.

– Freden kommer når vi når våre mål, sa presidenten.

Putin sa at det skjer enten ved at man kommer frem til en fredsavtale eller at man finner en løsning gjennom bruk av makt.

Åpner for medlemskap

Pressekonferansen skjedde samtidig som USA og EU diskuterer støttepakker til Ukraina på grunn av meldinger om ukrainsk stagnasjon på slagmarken.

Putin påpekte at støtten Ukraina får fra utlandet ser ut til å svekke. Like etter pressekonferansen kunngjorde imidlertid EU at de åpner for medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova.

Ungarns statsminister, Viktor Orban, en sentral støttespiller for Putin i EU, la derimot ned veto mot EUs pakke på 50 milliarder euro til Ukraina.

Samtalene vil fortsette tidlig neste år, opplyser EU-president Charles Michel.

Tror på framskritt

Ifølge Putin er det nå 617.000 russiske soldater som kjemper i Ukraina.

486.000 av disse sier han skal ha meldt seg frivillig til hæren, i tillegg til de 300.000 som ble innkalt i fjor.

Tilveksten avtar ikke, sier Putin. Han mener det ikke er behov for ytterligere mobilisering av reservister og at Russland fortsatt er i stand til å gjøre framskritt på slagmarken.

Vil satse på KI

Putin tok også opp at han mener at Russland bør gå i front når det gjelder utviklingen av kunstig intelligens (KI).

Han har tidligere sagt at Vesten ikke bør få anledning til å sikre seg monopol på KI-teknologi. Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i februar i fjor, har et stor antall dyktige spesialister forlatt landet.

PLANLAGT: BBC mener Putins årlige TV-sendte pressekonferanse var «nøye koreografert».

Vestlige sanksjoner har samtidig redusert Russlands import av høyteknologi, noe som gjør det vanskeligere for landet å konkurrere med KI-utviklingen i andre land.

Klagde på matvarepriser

En kvinnelig pensjonist konfronterte den russiske presidenten med høye matvarepriser under pressekonferansen. Hun fortalte at prisene på kylling og egg har skutt i været.

Til dette beklagde Putin, og han erkjente at inflasjonen kan nå 8 prosent i år.

– Jeg beklager dette, men det er en svikt i regjeringens arbeid. Jeg lover at situasjonen vil bli rettet opp i nærmeste fremtid, sa han.

Putin har hvert år siden 2001 holdt en årlig pressekonferanse hvor seere kan ringe inn og journalister og andre kan stille spørsmål. Disse pressekonferansene kan ofte vare i flere timer.

I fjor ble den årlige pressekonferansen avlyst etter russisk tilbakegang på slagmarken.

Droneangrep i Moskva og Odesa

Ifølge russiske myndigheter skøyt russiske styrker ned ni ukrainske droner som var på vei mot Moskva kun timer før pressekonferansen startet.

Journalister fra nyhetsbyrået AFP meldte at flyalarmen i Kyiv i Ukraina gikk, og at de hørte eksplosjoner.

Tidligere samme dag sa ukrainske myndigheter at forsvaret deres hadde skutt ned 42 russiske droner på vei mot Odesa, og at elleve personer ble såret.

Powered by Labrador CMS