Nyheter

FUNNET DØD: Helikopterpiloten som flyktet til Spania for et halvt år siden, er nå funnet død i følge ukrainsk militæretterretning. Her bilde av et ukrainsk Mi-24 helikopter som flyr under strid i Donetsk, tatt 18. mars 2023.

Russisk pilot hoppet av i Spania - funnet død

En russisk helikopterpilot som hoppet av og flyktet til Spania for et halvt års tid siden, er funnet død, sier en talsmann for ukrainsk militæretterretning.

Publisert Sist oppdatert

Den ukrainske militæretterretningens talsmann Andriy Yusov oppgir ingen detaljer om omstendighetene rundt pilotens dødsfall.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men ifølge meldinger i mediene var piloten i Spania da han døde. Etter at han der ble gjenforent med sin ekskjæreste, ble han senere funnet skutt og død, skriver Ukrainska Pravda.

Spanske myndigheter har så langt ikke bekreftet opplysningene.

Piloten og to andre hadde fløyet fra Russland til Ukraina i august i fjor i et fullt utstyrt Mi-8-helikopter fra det russiske forsvaret. Etter å ha landet på en ukrainsk luftbase, ble de to andre som var om bord i helikopteret, skutt og drept idet de forsøkte å flykte fra stedet, ifølge ukrainske kilder.

Den russiske piloten hadde mottatt et beløp som tilsvarer om lag 5,2 millioner kroner fra ukrainske myndigheter for å hoppe av, ta med seg helikopteret og overlate det til det ukrainske forsvaret.

Statlig fjernsyn i Russland meldte i fjor høst at russisk etterretning hadde fått ordre om å drepe piloten, som Moskva så på som en forræder.

Ukrainske myndigheter startet i april 2022 opp et program der de gir belønning for å motta fungerende russisk militærutstyr som blir overlatt til det ukrainske forsvaret. Russiske avhoppere som gir fra seg fly og helikoptre, tilbys beløp tilsvarende opptil i overkant av 1 million kroner.

Sergej Narysjkin, sjefen for Russlands utenlandsetterretning, betegner overfor nyhetsbyrået Tass den avhoppede piloten som «moralsk død» i det øyeblikk han planla handlingen, men kommenterer ikke selve dødsfallet.

Powered by Labrador CMS