Nyheter

OVERTAR: Påtroppende styrkesjef fra Norge, Ole Torstein Sjo og avtroppende styrkesjef Ott Laanemets fra Estland poserer for fotografene etter seremonien på Akershus festning.

Norge overtar Nato-oppdrag fra Estland

Nå er det besetningen på KNM Nordkapp som skal rydde sjøminene i Nord-Europa, etter at Marinen offisielt overtok oppdraget torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Minerydderstyrken kalt Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) er et oppdrag fra Nato som går ut på å rydde miner i farvann både i Nord-Europa og Middelhavet. Norge, med kommandørkaptein Ole Torstein Sjo i front, skal lede en av Natos fire stående styrker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi er på en måte spydspissen til Nato i det maritime domenet. Vi er de med lavest reaksjonstid og høyest treningsnivå. Og vi skal være best egnet til å håndtere krise, og i verste fall krig, forteller Sjo.

Frem til midten av juli skal de seile med KNM Nordkapp. Skipet betjente Kystvakten før det ble overført til Marinen i forbindelse med oppdraget.

Natos behov

I et års tid er det marinen fra Estland som har ledet styrken. Sjo er nå klar for å sende sin besetning på 60 stykker, hvor brorparten er vernepliktige soldater som har forlenget sin førstegangstjeneste for å bidra i oppdraget.

– Vi økte mengden for oppdraget, det er seks måneder og det skjer mye både på sjøen og i utland. Vi må derfor sikre at de får litt fri og mulighet til å dra hjem. De har kjempet hardt for å komme dit de er i dag.

Han vektlegger at styrken skal være der Nato ønsker at de skal være, og følger Natos behov. Derfor skal de vise tilstedeværelse i Nord-Europa, hvor de følger med, øver og trener for å opprettholde beredskapen.

– Det jeg synes er veldig meningsfylt med det styrken gjør er å besøke de ulike nasjonene som Nato består av. Spesielt i Baltikum, de setter utrolig stor pris på at vi kommer på besøk og bryr oss om deres sikkerhet, sier Sjo.

– Vi er privilegert

Det første på planen for styrken er å øve i Oslofjorden. Deretter setter de kursen mot Belgia hvor de skal være over en lengre periode.

– Der skal vi delta på en øvelse som primært trener staben. Etter det skal vi ut å rydde miner fra 1. og 2. verdenskrig.

Han sier at de fleste soldater tenker at man øver på noe man ikke ønsker skal skje. Det er litt annerledes for dem som skal utføre oppdraget.

– Vi er privilegerte for vi rydder faktisk miner skarpt, selv i fredstid, akkurat slik vi ville gjort i krig. Det innebærer ikke noe stor risiko for oss, vi håndterer det trygt.

Powered by Labrador CMS