Nyheter

LEDERE: På dette bildet levert av den ukrainske presidentens pressekontor, fra venstre: Litauens president Gitanas Nauseda, Polens president Andrzej Duda, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, Latvias president Egils Levits og Estlands president Alar Karis.

Baltikum: EU må gjøre mer for å hindre at Russland omskriver historien

Estland, Latvia og Litauen, sammen med Polen og Romania, har oppfordret EU til å gjøre mer for å motvirke en russisk gjenfortelling av historien.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et felles brev publisert fredag, oppfordret de fem østeuropeiske landene også EU til å ta en lederrolle i å bevare historiske minner og forhindre Russlands manipulering av fakta.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Russland har aldri fordømt forbrytelsene under Sovjettiden, og dets nåværende ledere støtter til og med entusiastisk opp om den sovjetiske arven, heter det i brevet.

Videre anklager de Russland for å prøve å omskrive historien og for å bruke narrativer fra totalitære regimer for å rettferdiggjøre krigen i Ukraina, slik som å hevde at landet domineres av nazister.

Les også: Mener Putin slapp for lett unna etter annekteringen av Krim

— Uten en nøyaktig, ærlig og omfattende vurdering av fortiden, vil vi ikke være i stand til å effektivt å hindre fremtidige forbrytelser på vårt kontinent eller etterforske de pågående forbrytelsene i Ukraina, heter det videre.

Estland, Latvia og Litauen ble vekselvis okkupert av Sovjetunionen og Tyskland under andre verdenskrig. Etter krigens slutt forble de ufrivillig en del av Sovjetunionen fram til 1991.

Powered by Labrador CMS