Nyheter

RYGGE: Erna Solberg på besøk på Rygge flystasjon 2. juni. I midten av måneden er det Nato-toppmøte i Brussel.
RYGGE: Erna Solberg på besøk på Rygge flystasjon 2. juni. I midten av måneden er det Nato-toppmøte i Brussel.

Solberg: – Nato kan ikke være et verdenspoliti

Nato er ikke en allianse som kan brukes alle steder, sier statsminister Erna Solberg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

14. juni er det innkalt til Nato-toppmøte i Brussel. Hovedsaken blir å utarbeide alliansens nye strategiske konsept kalt «Nato 2030».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forrige gang det skjedde var i Lisboa for elleve år siden.

– Det er et viktig arbeid som er igangsatt med et nytt strategisk konsept. Verden ser veldig annerledes ut enn den gjorde i 2010, når man for eksempel så på Russland som en strategisk samarbeidspartner, sier statsminister Erna Solberg til Forsvarets forum.

1. juni besøkte hun Rygge flystasjon. Der fikk Solberg en orientering om utviklingsprosjekter og hvilke konsekvenser den utvidete forsvarsavtalen med USA vil ha for flybasen. To uker senere setter hun seg på flyet til Brussel for å delta på Nato-toppmøtet.

Det er mye som står på agendaen, alt fra Kinas opprusting, klimautfordringer og muligheten for økt samarbeid med land som Australia, Japan og Sør-Korea.

– Står Nato i fare for å gape over for mye i arbeidet med 2030-strategien?

– Det er en stor forskjell mellom hva som er sakene som vi diskuterer innad Nato og hvor vi skal ha styrker og militære tilstedeværelse. Det er viktig å skille mellom disse tingene.

MØTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og statsminister Boris Johnson.
MØTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og statsminister Boris Johnson.

– Vi kan ikke la oss drive inn i at Nato skal være et verdenspoliti. Men jeg er veldig opptatt av at vi skal ha en diskusjon rundt viktige sikkerhetspolitiske spørsmål som for eksempel konsekvensene av Kinas opprustning, sier Solberg.

Dagen etter besøket på Rygge ble det klart at Storbritannia sender krigsskip til Sør-Kina-havet

– Vi står overfor nye globale trusler og utfordringer, blant annet Kinas økende makt, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg da han møtte statsminister Boris Johnson i Downing Street 2. juni.

Les mer: Norsk fregatt skal seile med amerikansk hangarskip

En forsvarsallianse for vestlige land

Møtet i Brussel blir det første Nato-toppmøtet med Joe Biden som president i USA. Solberg mener at samarbeidsklimaet i alliansen har blitt bedre under den nye administrasjonen.

– Man kan ikke se forsvar og sikkerhet helt uavhengig av alt annet multilateralt arbeid. Trump var også veldig opptatt av forsvar, sikkerhet og samarbeid i Europa. Men han var samtidig veldig lite opptatt av andre rammebetingelser som vi synes er viktig, nemlig at vi har en global verden som sammen løser en del av hovedutfordringene våre.

HELIKOPTER: Statsminister Erna Solberg besøkte Rygge hvor hun fikk se flystasjonen fra et Bell 412.
HELIKOPTER: Statsminister Erna Solberg besøkte Rygge hvor hun fikk se flystasjonen fra et Bell 412.

Les mer: – Åpenbart at Nato har begått feil i Afghanistan

– Krig og konflikt kommer blant annet av mangel på fokus på klimautfordringer, på bakgrunn av flyktningstrømmer, uro og terror. De organisasjonene som har som hovedansvar å forhindre dette må også fungere, sier Solberg.

– Hva blir de viktigste sakene sett fra et norsk perspektiv?

– Vi ønsker mest mulig fokus på næroppgavene til Nato og forsvaret av Nato-landene. Men noen ganger har forsvaret av Nato-land begynt helt andre steder med internasjonale operasjoner som for eksempel i Afghanistan, til dels Irak og andre steder.

– Men det er viktig å si at Nato ikke er en forsvarsallianse for bruk alle steder. Det er en forsvarsallianse for vestlige land, sier hun.

Powered by Labrador CMS