Nyheter

KRISE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener sakene i nyhetsbildet er en krise for Forsvaret. Forsvarets forum spør hva han mener med dette. Bildet er fra forsvarssjefen besøkte amerikanske bombefly på Ørland den 9. mars 2021.

Derfor kaller forsvarssjefen sakene i nyhetsbildet for en krise

Forsvaret står i en krise mener forsvarssjefen. Men hva mener han med «krise»?

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste månedene har mediene omtalt flere saker som har blitt håndtert dårlig av Forsvaret. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har i den siste tiden fått i snitt åtte varsler om dagen og kaller nyhetsbildet en krise.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det her er en krise for meg, det er en krise for Forsvaret. Dette må vi rydde opp i, sånn kan vi ikke ha det i Forsvaret, sier forsvarssjefen til NRK.

Men hva mener forsvarssjefen med «krise»?

Forsvarets forum har spurt hva han legger i ordet:

– Da jeg ble forsvarssjef satte jeg etterlevelse av våre verdier respekt, ansvar og mot som min viktigste prioritet. Vi i Forsvaret må ha tillit til hverandre. Og menneskene vi skal forsvare må ha tillit til oss. Hvis tilliten mellom oss i Forsvaret blir svekket, så blir også viljen til å kjempe sammen svekket. Derfor bruker jeg ordet krise om det Forsvaret nå står i, skriver Kristoffersen til Forsvarets forum.

– Det er en krise for den enkelte som blir utsatt for mobbing, trakassering og dårlig behandling. Ingen fortjener å oppleve mangel på respekt. Det er en krise at vi har folk som ikke oppfører seg som folk. Hver eneste dag strekker de aller, aller fleste seg langt for å løse oppdrag og ta vare på hverandre. Da kan vi ikke ha indre fiender som undergraver innsatsen gjennom å behandle folk dårlig. Over mange år har holdninger, etikk og ledelse vært på dagsorden.

Kristoffersen skriver at Forsvaret, siden 2018, har iverksatt tiltak mot mobbing og trakassering, men at de fremdeles ser eksempler på at det skjer i dag.

– Sånn kan vi ikke ha det, skriver han.

Forsvarssjefen skriver at det handler om respekt, ansvar og mot, med andre ord Forsvarets kjerneverdier. Forsvaret skriver på sine sider at verdiene er grunnlaget for tillit hos befolkningen Forsvaret skal forsvare. Disse tre ordene skal gjøre at ledere, soldater og ansatte tar gode avgjørelser selv om de er tøffe å ta eller om det skjer på kort varsel.

– Det er også kritisk når vår viktigste prioritet ikke blir fulgt opp i hele Forsvaret, mener forsvarssjefen.

– Folkene våre er vår viktigste ressurs og skal og må behandles med respekt.

Han mener Forsvaret har gjort mye, men at det fremdeles gjenstår en del.

– Skal vi lykkes må vi alle forstå hvor kritisk det er når tilliten mellom mennesker blir svekket. De eksemplene som er trukket frem i media er eksempler som ingen skal måtte oppleve.

Powered by Labrador CMS