Nyheter

VOLDSBØLGE: Det ecuadorianske forsvaret er satt inn for å opprettholde orden i gatene. Mange blir anholdt og sjekket for tatoveringer som kan knytte dem til ulike gjenger. I Quito, Ecuador fredag 12. januar 2024 ransakes en ung mann.

Ecuadoriansk forsvar med ett
av verdens største kokainbeslag

Funnet ble gjort på en grisefarm og skal ha en verdi på tilsvarende 9,6 milliarder norske kroner. Et større våpenarsenal ble funnet på samme sted. 

Publisert

Et rekordstort kokainfunn på 22 tonn ble søndag forrige uke funnet i provinsen Los Rios i Ecuador. Dette skal være et av verdens største beslag, ifølge Vice News

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Milliardfunnet kommer i tillegg til et større funn på 14 tonn tidligere denne måneden.

 – Det antas at stoffet kunne ha blitt fraktet til markeder i Asia, Europa, Nord- og Mellom-Amerika, uttalte det ecuadorianske forsvaret i en post på X. 

Etter at den kjente narkobaronen og gjenglederen «Fito» rømte fra et høysikkerhetsfengsel i havnebyen Guayaquil, har en voldsbølge skylt over landet. Ecuadors president Daniel Noboa erklærte 60 dagers unntakstilstand i landet fra 8. januar 2024.

Bevæpnet politi og militæret har blitt satt inn for å patruljere gatene, både til fots og i større kjøretøy. Befolkningen stoppes og ransakes daglig. 

Men den rømte narkobaronen Fito er bare toppen av isberget. 

De siste fem årene har Ecuador hatt  en massiv økning i vold og kriminalitet, spesielt etter at internasjonale kokaingjenger begynte å bruke landets havner som handelsvei. 

Spesielt har den største byen Guayaquil blitt brukt som transittsted for forsendelser mellom Colombia og Europa. 

Ecuadorianske myndigheter har de siste årene gjort funn og beslaglagt så mye kokain at de tyr til nye metoder for å hanskes med stoffet, skriver NRK. De bruker blant annet kokain som bygningsmateriale til veier og kjøpesentere.

President Noboa anser de rekordstore kokainbeslagene som en seier over den organisert kriminalitet i landet, og har varslet flere tiltak mot de kriminelle narkogjengene. 

Blant annet ønsker han at de farligste fangene skal isoleres, og at enkelte skal sendes ut på havet for å sone på spesiallagde båter. Dette for å hindre dem i å kunne styre den kriminelle virksomheten mens de soner. 

Powered by Labrador CMS