Nyheter

USYNLIGE: Direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Sofie Nystrøm, tror de er usynlige for det norske folk. Det kan forsvarsansatte hjelpe med.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet: –Tror vi er litt usynlige

ARENDAL (Forsvarets forum): Én av fire innbyggere vet ikke om de har tillit til at NSM arbeider for norske innbyggeres beste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en undersøkelse utført av Nordstat på vegne av UTSYN og LO Stat, kommer det fram et kun 34 prosent av innbyggerne har høy tillit til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Tilsvarende tall viser at 38 prosent har høy tillit til E-tjenesten og hele 50 prosent svarer at de har høy tillit til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det kommer fram av samme undersøkelse at én av fire innbyggere ikke vet om de har tillit til at NSM arbeider for norske innbyggeres beste.

Sofie Nystrøm, direktør i NSM tror at de tre tjenestene må jobbe for å bli mer synlig for den norske befolkningen ikke bare de som for eksempel jobber i Forsvaret.

– Jeg tror vi har en oppgave å synliggjøre vår rolle, og hvorfor vi gjør en viktig jobb, for den norske befolkningen i større grad. Jeg tror vi er litt usynlige, sier hun til Forsvarets forum.

Er du én av de fire som ikke vet? Her er NSM oppsummert:

  • NSM står for Nasjonal sikkerhetsmyndighet og er Norges direktorat for sikkerhet.
  • Direktoratet er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet, men rapporterer også til Forsvarsdepartementet.
  • De har ansvaret for at forebyggende sikkerhetsarbeid blir utført i samsvar med Lov om nasjonal sikkerhet (sikkerhetsloven).
  • Blant oppgavene deres er å se til at virksomheter innen alle sektorer følger sikkerhetsloven.

Kilde: nsm.no

Hun tror at de tre tjenestene kunne vær mer synlige i forhold til hva de bringer til den norske befolkningen.

Å synliggjøre NSM for innbyggerne har vært på agendaen siden oppstarten for 20 år siden, forteller direktøren.

– Det er ikke alle som forstår forskjellen på E-tjenesten, NSM og PST og noen ganger blir dette uklart når det gjelder hvilke oppgaver og roller de har.

Dette er arbeid som de som jobber i Forsvaret kan hjelpe med.

– Vi trenger alle krefter for å forklare hvilken risiko, hvilke sårbarheter man har, hva man skal gjøre. Der vil alle som jobber i Forsvaret ha en viktig rolle, i å forstå det og målbære, slik at vi kan verne om verdiene våre, sier Nystrøm til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS