Nyheter

FÅR PENGER: Etterretningstjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo.

138 millioner mer til etterretning

Regjeringen foreslår å bruke nesten 2,6 milliarder kroner på E-tjenesten i 2022.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets etterretningstjenesten var en av budsjettvinnerne i 2021, med en budsjettøkning på 140 millioner kroner, sammenliknet med året før. Også i år får E-tjenesten et tilsvarende budsjetthopp. Denne gangen på nesten 137,5 millioner kroner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Styrkingen bidrar til en teknologisk og kapasitetsmessig modernisering av tjenesten», står det i budsjettet.

Statsbudsjettet 2022: 69 milliarder kroner til Forsvaret

Pengene skal blant annet gå til operasjoner mot digitale trusler. I mars ba Stortinget regjeringen «sikre finansiering for videreutvikling av Forsvarets evne til å sikre offensive cyberoperasjoner mot blant annet trusler i det digitale rom».

Denne oppgaven faller inn under E-tjenestens ansvarsområde.

Elektronisk kommunikasjon

E-tjenesten er også ansvarlig for å bygge opp et system som skal gi E-tjenesten mulighet til å innhente elektronisk kommunikasjon som passerer Norges grenser, innenfor de begrensninger og forutsetninger som etterretningstjenesteloven setter.

Det er derimot fortsatt uklart hva myndighetene kan innhente av den typen data.

E-tjenesten skal også ta en del av utgiftene til fem nye maritime patruljefly av typen P-8A Poseidon.

Tekniske endringer

Nominelt er økningen på E-tjenestens budsjett på 208 millioner kroner, sammenliknet med saldert budsjett for 2021, men 70 av disse millionene går ikke til nye investeringer eller drift.

Les også: 6,2 millioner kroner til kryptologi

«137,5 mill. kroner er økning i tråd med den planlagte utviklingen i inneværende langtidsplan. Ut over dette foreslås posten økt med 70,5 mill. kroner som følge av tekniske endringer, priskompensasjon og ny pensjonspremiemodell. De tekniske endringene er hovedsakelig overføring av oppdrag fra øvrige deler av Forsvaret til Etterretningstjenesten knyttet til romvirksomhet, og overføring av Språk- og etterretningsskolen fra Etterretningstjenesten til Forsvarets høgskole.»., står det i budsjettet for Forsvarsdepartementet.

Powered by Labrador CMS