Nyheter

FOKUS 2023: Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet legger frem sine åpne trussel- og risikovurderinger. Lars Nordrum er nestkommanderende i E-tjenesten.

E-tjenesten har endret avsnitt om kjernevåpen i trusselrapport

Fokus 2023 er blitt endret tre dager etter at den ble lagt frem på en pressekonferanse i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

E-tjenesten publiserte mandag sin årlige trusselrapport, Fokus 2023. Torsdag har E-tjenesten redigert et avsnitt på side 21 i rapporten.

Forvirring rundt en formulering i rapporten har ført til at E-tjenesten nå har gått ut med en presisering, skriver avisen Barents Observer torsdag.

– Det var rom for ulike tolkninger av teksten, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i Etterretningstjenesten til Barents Observer. Tolkningsrommet hun viser til dreier seg tilsynelatende om E-tjenesten mener at Russland har taktiske kjernevåpen på overflatefartøy, eller ikke.

Den mulige tolkningen at kjernefysiske kapasiteter har befunnet seg på overflatefartøy, har vekket oppsikt blant flere Russland-kjennere. Les mer her.

Forsvarets forum har rettet en rekke henvendelser til E-tjenesten for å spørre om endringen i teksten. Henvendelsene er ikke blitt besvart.

I Fokus 2023 som ble publisert mandag, skrev E-tjenesten:

«Med svekket konvensjonell evne har kjernevåpnenes betydning for Russland økt vesentlig. De russiske strategiske og regionale avskrekkingstyrkene er dermed blitt stadig viktigere for den russiske militærmakten. En sentral del av de kjernefysiske kapasitetene befinner seg på Nordflåtens ubåter og overflatefartøy. Taktiske kjernevåpen utgjør en særlig alvorlig trussel i flere operasjonsscenarier som kan involvere NATO-land..»

I den redigerte versjonen publisert torsdag står det:

«Som en konsekvens av krigen i Ukraina er russisk konvensjonell evne svekket. Dette betyr at Russlands strategiske våpen får økt viktighet. Nordflåtens strategiske ubåter er i denne sammenheng en sentral kapasitet da disse er utrustet med kjernefysiske våpen. Vi ser ikke noen endring i bestykningen av russiske overflate-kampfartøy i Nordflåten».

Følgende formulering i samme avsnitt er imidlertid ikke endret:

«Taktiske kjernevåpen utgjør en særlig alvorlig trussel i flere operasjonsscenarier som kan involvere NATO-land».

Oppdatering 17.02.2023. kl. 10.47: Ann-Kristin Bjergene, kommunikasjonssjef i E-tjenesten, skriver fredag følgende i en e-post til Forsvarets forum: «Det nå etter hvert berømte avsnittet var beheftet med tvetydighet. Dette skulle vi selvsagt ha sett før publisering. Som du kanskje har lagt merke til, har vi nå rettet opp i dette FOKUS 2023 på etj.no».

Forsvarets forum spurte E-tjenesten torsdag om den uheldige formuleringen deres om taktiske kjernevåpen skyldtes skrivefeil, slurv eller feil i etterretningen. Dette spørsmålet er ikke besvart.

Powered by Labrador CMS