Nyheter

SVAR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier deler av E-loven fortsatt er til vurdering.

Regjeringen analyserer avgjørelser i EMD og EU-domstolen

Det er for tidlig å konkludere om den norske etterretningsloven blir iverksatt i sin nåværende form, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et svar til Stortinget.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke skrev Forsvarets forum at partileder Audun Lysbakken (SV) rettet et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) der han ba om svar om E-lovens kapittel 7 og 8 om tilrettelagt innhenting skal skrinlegges.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lysbakken sendte spørsmålet etter at to dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som ifølge Lysbakken har relevans for vår egen lovgivning, har endt i statenes disfavør. Nå foreligger svaret fra Bakke-Jensen.

Han skriver at det foreløpig er for tidlig å konkludere om den norske E-loven vil bli iverksatt i sin nåværende form. Først må regjeringen blant annet vurdere de rettslige avklaringene i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), skriver Bakke-Jensen.

Les også: – Etterretningsloven legger til rette for et EOS-utvalg og en domstolbehandling som gjør at vi har god kontroll på det Etterretningstjenesten gjør, sier Nils Andreas Stensønes.

«Vi er nå godt i gang med å analysere dem, sammen med avgjørelsene avsagt av EU-domstolen i oktober i fjor. Vi vil deretter ta stilling til ikraftsettingsspørsmålet», skriver Bakke-Jensen i sitt svar.

Kapittel 7 og 8 i E-loven omhandler innføring av såkalt tilrettelagt innhenting. Det innbærer blant annet at Etterretningstjenesten kan samle inn såkalt metadata. Det er informasjon om data som passerer landegrensene, men ikke selve innholdet i dataen.

E-tjenesten kan imidlertid ikke søke i metadatalageret uten at dette er godkjent i en domstol.

Powered by Labrador CMS