Nyheter

Bygget om vannscooter til kamikazevåpen

AEVEX Aerospace har bygget et nytt multirolle-fartøy basert på en vannscooter. Fartøyet kan utføre en rekke oppgaver, blant annet forsyning av utstyr og kamikazeangrep.

Publisert

AEVEX Aerospace har utviklet en vannscooter som skal kunne løse en rekke oppgaver på fremtidens slagmarker. Fartøyet går inn under kategorien uncrewed surface vessels (USVs). Interessen for denne typen fartøy har skutt i været etter at Ukraina har hatt suksess med sine USV-angrep på russiske krigsskip, samt at det antas å kunne bli et viktig verktøy om en konflikt bryter ut i Stillehavet, skriver The Warzone.

Den ubemannede dronen kommer i to versjoner som har fått navnet Mako og Mako Lite. Modellene kan konfigureres for å løse mange forskjellige oppdrag, blant annet innsetting/uthenting av personell, levering av forsyninger, etterretning, rekognosering og overvåking, samt kamikazeangrep.

Les også: Norge staker ut farlig kurs i Sør-Kina-Havet

Mako-dronene kan oppnå en hastighet på over 50 knop, har en rekkevidde på rundt 250 nautiske mil og en operasjonstid på rundt 12,5 timer.

Vannscootere har i lang tid vært i bruk hos amerikanske spesialstyrker og nylig har man sett at de har vært tatt i bruk av ukrainske styrker som har utført langdistanseoperasjoner på Krym.

TO MODELLER: Mako veier rundt 405 kilo, mens Mako Lite veier rundt 206 kilo.

Pentagon har utlyst et behov for ubemannede sjøfartøy (USV-er) i sitt ambisiøse toårige «Replicator-program». Målet med Replicator er å anskaffe «tusenvis» av ubemannede systemer for å møte Kinas massive militære oppbygging.

Blant annet ønsker Pentagon USV-er som er i stand til å autonomt ferdes i omstride farvann for å overvåke maritime fartøy og avskjære fartøy som ikke samarbeider eller utgjør en trussel. Om AEVEX sine Mako-fartøyer passer til Pentagon sine ønsker er derimot usikker, skriver The Warzone.

Powered by Labrador CMS