Nyheter

MQ-9: Talskvinne for det amerikanske forsvarsdepartementet, Sabrina Singh, sier de har opplysninger som knytter Houthi-militsen til den nedskutte amerikanske dronen.

USA: Amerikansk drone skutt ned av houthiene over Rødehavet

En amerikansk militærdrone av typen MQ-9 er skutt ned over Rødehavet utenfor kysten av Jemen, ifølge Pentagon.

Publisert Sist oppdatert

Pentagon opplyser i en pressekonferanse at en amerikansk MQ-9 militærdrone har blitt skutt ned utenfor kysten av Yemen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dronen skal ifølge foreløpige opplysninger ha blitt truffet at en rakett som ble skutt opp av den iranskstøttede Houthi-militsen i Jemen på mandag, sier talskvinne for det amerikanske forsvarsdepartementet, Sabrina Singh.

I november skjøt Houthiene ned en drone av samme type.

Houthi-angrep mot amerikanske styrker og sivil skipsfart i Rødehavet har økt gjennom helgen, sier Singh.

Militsgruppen begrunner angrepene med at det er hevn for Israels militæraksjon mot Hamas på Gazastripen. Houthiene kontrollerer store deler av Jemen.

En rekke vestlige land, blant annet USA og Storbritannia, har som svar på houthi-angrepene iverksatt aksjoner for å beskytte sivil skipsfart i regionen.

Rødehavet er blant verdens viktigste handelsruter.

Nye houthiangrep mot skip i Rødehavet og Adenbukta

Den franske marinen opplyser at et av deres fartøy har skutt ned to droner i Rødehavet, der houthiene i Jemen de siste månedene har angrepet en rekke skip.

Den franske marinen har sendt to fregatter til Rødehavet for å bistå i beskyttelsen av sivil skipsfart. Natt til tirsdag registrerte de en rekke droneangrep og lyktes med å skyte ned to droner, opplyser forsvarsledelsen i Paris.

USA og deres allierte hevdet tirsdag å ha skutt ned ti droner som var på vei mot skip i Rødehavet.

Mandag kveld opplyste houthiene at de hadde angrepet tre skip i løpet av det siste døgnet, blant dem det britiske lasteskipet Rubymar, USA-eide Sea Champion og Navis Fortuna, som de beskrev som amerikansk.

Rubymar fikk så store skader i angrepet at det skal være i ferd med å synke, og mannskapet er evakuert.

Angrepet mot greskregistrerte Sea Champion var imidlertid en glipp, ettersom skipet var på vei til den houthi-kontrollerte havnebyen Aden i Jemen med korn fra Argentina i lasten. Skipet ankom Aden tirsdag kveld.

Tirsdag opplyste houthiene at de også hadde angrepet det israelske lasteskipet MSC Silver med flere raketter i Adenbukta, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Houthiene hevdet også å ha angrepet flere amerikanske marinefartøy, men det er ikke meldt at noen ble truffet.

Houthienes leder Abdul Malik al-Houthi sa tidligere i måneden at angrepene mot skip i Rødehavet ville bli trappet opp dersom ikke de israelske angrepene på Gazastripen stanser.

Powered by Labrador CMS