Nyheter

TRUSSEL: Danmarks forsvarsminister anser UFOer som en potensiell trussel. Bildet er en kunstnerisk fremstilling.
TRUSSEL: Danmarks forsvarsminister anser UFOer som en potensiell trussel. Bildet er en kunstnerisk fremstilling.

Forsvarsministeren i Danmark måtte svare om UFOer

Forsvaret i Danmark har ikke observert uidentifiserte flygende objekter de siste ti årene. Det norske Forsvaret kan ikke svare på hvor mange UFOer de har sett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen (Socialdemokratiet) har måttet gå ut i danske medier og informere om UFO-observasjoner gjort av det danske forsvaret. Niels Flemming Hansen, representant i Folketinget for Det konservative Folkeparti, har sendt ministeren spørsmål om forsvaret har observert fysisk flygende objekter som beveger seg på uforklarlige måter i løpet av de siste ti årene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Svaret vil skuffe alle som håper på snarlig kontakt med utenomjordiske vesener.

– Forsvarskommandoen har opplyst om at Forsvaret i løpet av den nevnte periode ikke har registrert innrapporterte hendelser der det er blitt observert, enten visuelt eller med radarsystemer, flygende objekter med uforklarlig adferd eller opprinnelse, skriver ministeren i sitt svar, ifølge avisen Ekstra Bladet.

Loggfører ikke

Forsvarets forum har spurt det norske Forsvaret om hvor mange uidentifiserte flygende objekter (UFOer) de har observert i løpet av de siste fem årene. Det har de ikke tall på.

– Forsvaret har ikke et eget program for det som tradisjonelt anses å være UFOer. Det er gjennomføres derfor ikke loggføring av slike observasjoner, noe som vil si at det heller ikke er noe statistikk å vise til, skriver Preben Aursand, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), til Forsvarets forum.

Forsvaret har ingen standardprosedyre for å håndtere flygende objekter som ikke er identifisert.

MÅTTE SVARE: Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen måtte svare på spørsmål om UFOer.
MÅTTE SVARE: Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen måtte svare på spørsmål om UFOer.

– Som hovedregel vil Forsvaret forsøke å faktuelt redegjør for hva objektet er, gjennom radar eller på samarbeid på tvers av etater eller andre instanser, som for eksempel Lufttrafikktjenesten. Dersom Forsvaret får en varsling på radar som ikke er planlagt eller varslet, vil trolig jagerfly (QRA) få i oppdrag å identifisere objektet, skriver Aursand.

Les også: Slik blir USAs nye romstyrke

Han legger til at det ikke er noe som tilsier at slike observasjoner skjer ofte, og som regel har de en naturlig forklaring. Dette kan for eksempel være alt fra lys fra atmosfæren til uautorisert aktivitet med personlige droner.

Sikkerhetsrisiko

Danskene er ikke de eneste som følger med på UFO-aktiviteter. I juni offentliggjorde det amerikanske forsvarsdepartementet en rapport, med gjennomgang av 144 UFO-observasjoner siden 2004. I 143 av tilfellene har ikke det amerikanerne funnet noen forklaring på de observerte fenomenene.

Pentagon utelukker ikke at objektene er utenomjordiske.

UFO: Dette bildet fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser et uforklarlig flygende objekt. Bildet er fra 2015.
UFO: Dette bildet fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser et uforklarlig flygende objekt. Bildet er fra 2015.

Det danske forsvaret anser UFOer som en sikkerhetsrisiko.

– Forsvarskommandoen vurderer flygende objekter med ukjent flygehøyde, hensikt og opprinnelse i teorien kan utgjøre en risiko for den generelle lufttrafikksikkerheten, og kan ikke utelukke at uidentifiserte flygende objekter potensielt vil kunne være en sikkerhetstrussel, skriver forsvarsminister Bramsen i sitt svar.

Powered by Labrador CMS