Nyheter

ETTERRETNINGSSJEF: Sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark Lars Findsen og to andre medarbeidere ble fritatt for sine oppgaver da den danske spionskandalen ble kjent i 2020. Bildet er fra 2019.
ETTERRETNINGSSJEF: Sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark Lars Findsen og to andre medarbeidere ble fritatt for sine oppgaver da den danske spionskandalen ble kjent i 2020. Bildet er fra 2019.

Etterretningstjenesten i Danmark frikjent i spionasje-saken

Saken kalles «tiårets danske spionskandale». Men mandag ble Forsvarets Etterretningstjeneste (FE) frikjent av FE-kommisjonen. Grunnlaget for konklusjonen er hemmelig.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke grunnlag for å stille noen til ansvar eller reise kritikk i saken om Forsvarets Etterretningstjeneste, sier FE-kommisjonen. De la fram sin konklusjon mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Saken dreier seg om spionasje og utlevering av opplysninger om danske og utenlandske statsborgere. Den involverer blant annet tidligere FE-sjef Lars Findsen og hans forgjenger Thomas Ahrenkiel. Findsen og andre medarbeidere har vært tatt ut av tjeneste siden saken ble kjent i august 2020.

Les også: Dansk etterretning drev ulovlig overvåking av dansker

Det kan bli «tiårets danske spionskandale», skriver Berlinske. Den danske avisen opplyser at grunnlaget for FE-kommisjonens avgjørelse ikke vil bli offentliggjort.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) kom i fjor med skarp kritikk av FE. De konkluderte med at etterretningen kan ha begått en rekke lovbrudd, blant annet ulovlig overvåking av danske borgere og tilbakeholdelse av informasjon for kontrollorganet mellom 2014 og 2020.

Flere anonyme kilder sa også til DR at mye av kritikken dreide seg om hemmelig samarbeid mellom FE og NSA. Det ble hevdet at dette kan ha gitt USA tilgang på informasjon fra danske internetkabler, som blant annet går til Norge og Sverige.

Les også: Bakke-Jensen: Ingen indikasjon på spionasje mot norske politikere

Powered by Labrador CMS