Nyheter:

Illuastrasjon fra Tilsynet med Efterretningstjenesternes årsrapport.
Illuastrasjon fra Tilsynet med Efterretningstjenesternes årsrapport.

Dansk etterretning drev ulovlig overvåking av dansker

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i Danmark har drevet ulovlig overvåking av danske statsborgere, slår Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) fast.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

TET har tidligere år påpekt at den danske etterretningstjenesten på ulovlig vis har overvåket dansker, noe de også gjorde i 2019.

Stikkprøver av FEs innhenting av opplysninger i fjor viste at tjenesten i 14 prosent av de kontrollerte tilfellene «uberettiget foretok søk i rådata», heter det i TETs siste årsrapport.

Under en tilsvarende stikkprøve i 2018 var andelen slike lovstridige søk i rådata 13 prosent.

Rapporten kan leses her.

Bryter reglene

– Det er tilsynets vurdering at FE når de foretar søk i rådata fortsatt har en utfordring i forhold til å overholde reglene om innhenting av opplysninger om personer som er hjemmehørende i Danmark, heter det i rapporten.

Begrepet «hjemmehørende personer» omfatter ikke bare danske statsborgere, men også nordiske statsborgere og andre utlendinger som har rett til opphold i Danmark, og som er registrert i det danske folkeregisteret.

Uberettiget vis

TETs årsrapport avdekker også at Forsvarets Efterretningstjeneste i 14 tilfeller i fjor på uberettiget vis innhentet opplysninger om personer som var hjemmehørende i Danmark.

Slik innhenting kan bare skje dersom Politiets Efterretningstjeneste (PET) ber om det og på forhånd har innhentet rettens kjennelse.

I elleve tilfeller i fjor innhentet FE på ulovlig vis opplysninger om personer etter slik anmodning fra PET, viser rapporten.

Måtte gå

Flere ledere i FE måtte tidligere i år fratre etter at varslere avdekket hvordan tjenesten i flere år hadde holdt tilbake opplysninger om sin virksomhet fra tilsynet.

Varslerne fortalte også hvordan etterretningstjenesten hadde gitt tilsynet uriktige opplysninger og ved ett tilfelle også hadde spionert på et av tilsynets medlemmer.

Den danske regjeringen har varslet opprettelse av en granskingskommisjon etter avsløringene.

Analyse: – Det danske forsvaret anno 2020 har det ikke så bra

Powered by Labrador CMS