Nyheter:

Da verden kom til Byneset

3000 soldater invaderte tirsdag det lille tettstedet Byneset utenfor Trondheim – sammen med over 200 journalister og fotografer fra store deler av verden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På det lille tettstedet Byneset vest for Trondheim bor det omtrent 2500 innbyggere. En stille og fredelig plass helt til Nato bestemte at dette skulle være området hvor de skulle vise fram sin militærkraft for inviterte VIP-gjester og over 200 journalister og fotografer i forbindelse med storøvelsen Trident Juncture.

3000 soldater, 42 fly, 14 helikoptre, en rekke store marinefartøy og flere stridsvogner og pansrede kjøretøy deltok i styrkedemonstrasjonen.

I løpet av én time tirsdag formiddag ble det under militæroppvisningen demonstrert en amfibisk landsetting der sjø-, luft- og hærstyrker tok tilbake Byneset fra en motstander.


Alt skjedde på jordet til den lokale bonden Olaf By, hvor blant annet en stor tribune var bygd slik at gjestene kunne se demonstrasjonen best mulig. Til og med fjøset til By var tatt i bruk for å huse pressekonferansen til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Sjelden eller aldri før har det vært like stor medieinteresse for en militær øvelse i Norge. Forsvarets mediesenter (FMS) kan melde at før tirsdagen var det skrevet hele 4000 oppslag i norske medier om øvelsen. I tillegg kommer det som utenlandske medier har skrevet, men de tallene har FMS foreløpig ikke fått.

­– Jeg vil si at det har vært en bred dekning av Trident Juncture så langt. 4000 artikler er mye og spesielt den siste uken har trykket vært høyt. I tillegg vet jeg at Nato forventer omfattende dekning av oppvisningen på Byneset, mye på grunn av at Jens Stoltenberg var der, sier Stine Ellingsen Grøndahl, som er sjef for FMS.

Presseoffiser ved FMS, Fredrik Tandberg, mener det er stor interesse blant mediene for Trident Juncture.

– At det er over 200 journalister på oppvisningen er et synlig bevis på det og viser at det er en enorm interesse for Nato akkurat nå, sier Tandberg.


Blant journalistene var ukrainske Tamara Rozouvan, som skulle lage sin reportasje til det ukrainske stats-TV-selskapet UATV.

– Jeg er her fordi jeg ønsker å dekke Natos største øvelse siden den kalde krigen. I hjemlandet mitt er det nå en krig med skadde og drepte soldater hver dag. For oss fra Ukraina er det interessant å se hvordan Nato kan reagere mot en aggressiv motstander, sier Rozouvan, som føler seg godt mottatt i Norge.

Også canadiske Matthew Fisher, som blant annet har 35 år bak seg som krigsreporter, var på plass på Byneset tirsdag formiddag.

– Jeg er veldig glad for å være her. Jeg har lenge planlagt denne turen og skal være her de neste seks dagene. Jeg har allerede brukt to dager sammen med de canadiske styrkene og skal bruke de siste dagene på å besøke andre lands stryker, sier Fisher.

Han har klare meninger om hva denne øvelsen handler om.

– Denne øvelsen er større, mer robust og fokusert enn forrige Trident Juncture. Propagandaen sier at øvelsen ikke har noe med Russland å gjøre, men den har alt med Russland å gjøre. Jeg forstår hvorfor man ikke vil innrømme dette, men man skjønner at scenarioet handler om å forsvare seg mot Russland, mener Fisher, som personlig er litt bekymret for det som skjer i Russland nå.

Noen timer etter landgangen forlot både VIP-gjester og mediefolkene Byneset. Tilbake står litt opprydding, så kan stillheten atter en gang senke seg over den lille bygda vest for Trondheim.

Powered by Labrador CMS