Nyheter:

Hercules C-130J i luften. Dette er et illustrasjonsfoto tatt i mai i fjor.

Hercules-flyet er ankommet Jan Mayen

Flyet landet rett etter klokken 13.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

C-130J Hercules-flyet som mandag ved 10-tiden dro mot skredrammede Jan Mayen, ankom klokken 13.10, opplyser talsperson Vegard Finberg i Forsvaret til Forsvarets forum.

Flyet skal opp med personell for å ivareta mannskapene på Forsvarets stasjon på Jan Mayen etter at to kolleger lørdag omkom i et skred på øya. Flyet skal ha med seg de omkomnes bårer på vei ned igjen.

Politiet har gått ut med navnet på de to som mistet livet: Les mer om det her.

Om bord på flyet er et stressmestringsteam bestående av psykolog og psykiater, som begge har erfaring og kompetanse på krisehåndtering. Forsvarets sanitet stiller også med en lege på turen. Cyberforsvaret, som driver stasjonen til Forsvaret på Jan Mayen, har med seg feltprest og personell fra forsvarsgrenen. Noe av personellet vil bli igjen på Jan Mayen, opplyser Forsvaret.

Islagt rullebane

I forkant var det usikkert om flyet ville kunne lande på øya. Rullebanen måtte ryddes i forkant og en rekke forhold måtte tas høyde for.

– Været på Jan Mayen i dag er forholdsvis godt med høyt skydekke, god sikt og nesten vindstille. Rullebanen ligger i et område som kan være utsatt for mye vær, men i dag er forholdene gode og godt innenfor det flybesetningen på 335 skvadron og C-130J fortløpende håndterer, sier Finberg.

335 skvadron har faste flyturer til Jan Mayen til støtte for personellet og stasjonen, og er godt vant til både landingsforhold og værforholdene på Jan Mayen, opplyser Finberg.

Han sier at stasjonen har begrenset med infrastruktur og mange av de hjelpemidlene som finnes på en flyplass, eksempelvis innflyvningshjelpemidler, tårn, brann og redning.

– Rullebanen på Jan Mayen består av grus, og på vinterstid er banen islagt. Personellet på Jan Mayen har lagt ned en betydelig innsats i å klargjøre rullebanen for landing, sier talspersonen for Forsvaret.

Fire timer

Det er ventet at flyet vil returnere til Gardermoen klokken 18, men det avhenger av vær og vind på Jan Mayen.

Flyturen til Jan Mayen er beregnet til rundt fire timer, men det er flere værfaktorer som kan påvirke flytiden.

Bakgrunn: Forbereder flystripen på Jan Mayen

Søndag kveld opplyste Cyberforsvaret at arbeidet med å rydde landingsstripen på Jan Mayen var i gang. Deretter er de nødt til å fortsette arbeidet for å holde flystripen åpen.

Om flyet av typen C-130J Hercules kan lande på Jan Mayen er avhengig av været, som kan være krevende på det avsidesliggende øya i januar og februar. Det er flere forhold knyttet til flysikkerhet som må ivaretas.

Dessuten må flyet både lande og ta av i dagslys.

Ifølge værnettstedet accuweather har Jan Mayen for tiden omtrent fire timers dagslys, mellom 11.47 og 15.53.

Powered by Labrador CMS