Nyheter

Erling Kjærnes, direktør for Forsvarets museer og kommandant på Oscarsborg Per Egil Grimstad uttaler seg om hotell-planene til "Forsvarshotellene" på festningen.

Forsvarets museer blir egen etat

Regjeringen vil ta Forsvarets museer ut av Forsvaret og etablere dem som en ny etat under Forsvarsdepartementet. 

Publisert Sist oppdatert

Allerede i oktober 2023 varslet regjeringen at Forsvarets museer skulle ut av Forsvaret, men forbli i sektoren. Det har tidligere vært foreslått at museene skulle overføres til Kulturdepartementet, men det ble det ikke noe av.  

Nå vil regjeringen modernisere virksomheten ved å løfte den ut av Forsvaret, men beholde den i forsvarssektoren. 

Det skal gjøres ved å etablere en egen etat under Forsvarsdepartementet (FD). Det kommer frem av langtidsplanen for Forsvaret (LTP), som ble lagt fram fredag 5. april. 

Etaten får navnet Forsvarshistorisk museum og planlegges opprettet fra 2025. 

– Jeg er fornøyd med denne løsningen, og museets ansatte har mottatt den med stor optimisme, entusiasme og selvsagt en god dose spenning, sier museumsdirektør Erling Kjærnes til Forsvarets forum. 

Kjærnes har tidligere tatt til orde for at museene må tas ut av Forsvaret. 

At det gjøres på denne måten, betyr ifølge Kjærnes at museene får økt frihet til å etablere et sterkt fundament for å fokusere på historien og gjøre den mer relevant og tilgjengelig for befolkningen. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 var det også øremerket en øking av museenes budsjetter med 22 millioner kroner. 

– Forsvarets museer skal forvalte, forske på og formidle Norges forsvars-, militær-, krigs- og etterkrigshistorie og den militære kulturarv og tradisjon, skriver regjeringen i planen. 

Forsvarshistorisk museum skal omfatte de museene som i dag utgjør Forsvarets museer: 

  • Forsvarsmuseet og Norges hjemmefrontmuseum i Oslo.
  • Marinemuseet i Horten.
  • Oscarsborg museer utenfor Drøbak.
  • Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim.
  • Luftforsvarsmuseet i Bodø.
  • Bergenhus festningsmuseum i Bergen.
Powered by Labrador CMS